Foto: AFI
Vairākas politiskās partijas pirms vasarā gaidāmajām vēlēšanām norāda, ka pašvaldību vēlēšanu tiesību piešķiršana nepilsoņiem neveicinās sabiedrības integrāciju. Tomēr apvienība "Saskaņas centrs" gan aicina ieklausīties Eiropas Padomes (EP) rekomendācijās un šādas tiesības nepilsoņiem piešķirt.

SC atgādina, ka uz pastāvošajām Latvijas nepilsoņu problēmām vairākkārt norādījusi Eiropas Padome. Arī EP Cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks paudis viedokli, ka nepilsoņiem vajadzētu piešķirt tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās. Viņš atzīmējis, ka šis solis Latvijai būtu "demokrātijas skola, un tas palīdzēs šiem cilvēkiem integrēties", kā arī norādījis, ka ir savādi, ka Latvijā vietējās vēlēšanās var balsot citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi, bet nevar Latvijas nepilsoņi, kaut arī viņi šeit dzīvo jau daudzus gadus. SC uzskata, ka Latvijai vajadzētu ieklausīties EP viedoklī.

Latvijas Zaļā partija uzskata, ka nepilsoņu institūts kā tāds ir anahronisks un tāpēc likvidējams, piemēram, tuvāko piecu gadu laikā. Cilvēkiem ir jāizdara izvēle, kādas valsts pilsoņiem būt. Jautājums pēc būtības ir par sabiedrības saliedētības un nācijas jēdziena "restartu", kura centrāla ass ir piederība valstij, nešķirojot cilvēkus pēc tautības, ādas krāsas un tamlīdzīgām pazīmēm. Nepilsoņiem ir iespējas naturalizēties, ja grib piedalīties vēlēšanās, savukārt tiesības bez pienākumiem ir sabiedrību degradējošs instruments.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ir kategoriski pret balsstiesību piešķiršanu nepilsoņiem, kas nonāktu pretrunā ar mūsu valsts pēctecības nodrošināšanas doktrīnu.

"Vienotība" vērš uzmanību, ka, piešķirot nepilsoņiem tiesības balsot pašvaldību vēlēšanās, palielinātos motivācija saglabāt nepilsoņa statusu. Politiskās spēka mērķis ir saliedēta sabiedrība, kurā ikviens izjūt piederību Latvijas valstij, un tā kā pašlaik naturalizācijas process ir ievērojami atvieglots, "uzskatām, ka nepilsoņu vēlēšanu tiesības pašvaldībās nav nepieciešamas un varētu potenciāli būt sabiedrību šķeļošas, nevis vienojošas."

Latvijas Zemnieku savienība (LZS) uzskata, ka vēlētāju lokam Saeimas un pašvaldību vēlēšanās jāsakrīt, izņemot pašvaldību vēlēšanās papildus noteiktās ES pilsoņu tiesības. Cita vēlētāju loka noteikšana neveicinās integrāciju. Būtiskākais lielā nepilsoņu skaita iemesls ir nevēlēšanās pieprasīt Latvijas pilsonību. Arī LZS akcentē, ka, ja automātiski piešķirs daļējas politiskās tiesības, tad integrācija būs vēl lēnāka. Politiskās tiesības jāpiešķir nepilsoņiem, kas atzīst Latviju un izprot savu saistību ar šo valsti. Tas attiecas arī uz pašvaldību vēlēšanu tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!