Foto: AFI
Partija "Mūsu izvēle" sadarbībā ar Krievijas organizāciju "Naši" vāks ziedojums sarkanā partizāna Vasīlija Kononova piemineklim, informēja partijas valdes loceklis Jānis Kuzins.

Partija "Mūsu izvēle" uzskata, ka jāciena tie karavīri, kas cīnījās pret fašismu - gan krievi, gan latvieši.

Tiek solīts, ka tuvākajā laikā partijas mājaslapā "www.nashvibor.lv" parādīsies informācija ziedotājiem.

Par Otrā pasaules kara noziegumiem Latvijā notiesātais bijušais sarkanais partizāns Kononovs mūžībā aizgāja 31.martā 88 gadu vecumā.

Jau ziņots, ka Latvija uzvarēja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju". ECT Lielā palāta lēmumu pieņēma ar 14 balsīm "par" un trīs balsīm "pret". Līdz ar to tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas.

ECT Lielās palātas spriedums nav pārsūdzams.

Iepriekš ECT 2008.gada 24.jūlijā tikai ar vienas balss pārsvaru pieņēma Latvijai nelabvēlīgu spriedumu Kononova lietā. Latvijai tika uzdots maksāt 30 000 eiro (21 084 latu) morālo kompensāciju mūsu valstī par kara noziegumiem notiesātajam Kononovam. ECT savā spriedumā tolaik atzina, ka Latvija pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas.

Latvija iesniedza apelācijas sūdzību par šo spriedumu, un ECT nolēma lietu nodot izskatīšanai tiesas Lielajā palātā.

Lietā no sākuma kā trešā puse bija iesaistījusies Krievija. Vēlāk kā trešā puse tika iesaistīta arī Lietuva.

Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004.gada 30.aprīlī atzina Kononovu par vainīgu kara nozieguma izdarīšanā - viņa vadītā partizānu grupa 1944.gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja viņu mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!