Foto: LETA

Ņemot vērā, ka jautājumā par jaunu bēgļu uzņemšanu Latvijā nepieciešama papildu informācija, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministri ceturtdienas sēdē varēs balsot pēc savas pārliecības, žurnālistiem sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

"Pēc papildu informācijas uzklausīšanas mēs sapratām, ka jāturpina strādāt," teica Krauze, norādot, ka tādējādi ministri varēs balsot, kā pašiem šķiet pareizi. Arī ZZS ministriem ir dažādi priekšlikumi par to, kā uzņemt bēgļus, viņš piebilda.

Pēc ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa teiktā, ZZS ministru nostāja ir atšķirīga. "Ministri nav balsošanas mašīnas vai kādas marionetes, ko var raustīt," viņš teica.

"Tas ir dziļi emocionāls jautājums, un Latvija ar to saskaras pirmo reizi," pamatojot to, kāpēc jēdziens "partijas disciplīna" bēgļu jautājumā nestrādā, skaidroja Brigmanis.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem komentārus nesniedza, vien norādot, ka valdības lēmums būs atkarīgs no ZZS.

Līdz ar to saprotams, ka trešā koalīcijas partnera – Nacionālās apvienības – nostāja nav mainījusies un apvienība ir pret jaunu bēgļu uzņemšanu Latvijā.

Ceturtdien valdības sēdē no 13 ministriem piedalās 12, jo kultūras ministre Dace Melbārde (NA) atrodas komandējumā. Seši ministri pārstāv partiju "Vienotība", līdz ar to, lai atbalstītu pozīciju uzņemt papildu bēgļus, "Vienotībai" nepieciešams vēl tikai viena ministra atbalsts.

Par Latvijas pozīciju vēl būs jālemj arī Saeimas Eiropas lietu komisijai. Pēc ZZS pārstāvju teiktā, trīs šajā komisijā esošie ZZS pārstāvji - Krauze, deputāts, veselības ministrs Guntis Belēvičs un deputāts Edgars Putra - gan ir pret jaunu bēgļu uzņemšanu.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru padome notiks ātrāk nekā plānots iepriekš - nevis 8. oktobrī, bet gan 22. septembrī. Līdz ar to līdz šim datumam arī nepieciešama Latvijas pozīcija par to, vai uzņemt papildu patvēruma meklētājus.

Iepriekš koalīcija nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

Eiropas Komisijas (EK) ierosinājums paredz, ka dalībvalstīm obligātā kārtā jāuzņem 160 000 imigrantu no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas. Iepriekš valdība vienojās par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, taču atbilstoši jaunajam piedāvājumam, Latvijai papildus būtu jāuzņem vēl 526 bēgļi.

Jau iepriekš, lemjot par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā, koalīcijā bija domstarpības par šo jautājumu, ņemot vērā Nacionālās apvienības noraidošo pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!