Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) lūgumu piešķirt veselības aprūpei papildus 6 153 830 latu, nolemjot šo naudu rast uz budžeta apropriācijas rēķina, pārdalot līdzekļus starp ministrijām.

Naudupārdalīs no Finanšu ministrijas budžeta parāda vadības apakšprogrammas uz Veselības ministrijas budžetu, un tas jāsaskaņo ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju. Iepriekš bija iecerēts, ka naudu piešķirs ar šā gada budžeta grozījumiem.

Papildu resursi šajā apakšprogrammā pieejami, jo samazinājušies tēriņi par valsts parāda apkalpošanu - valsts parāda un arī procentu maksājumu apjoms nav tik liels, kā bija plānots iepriekš.

Budžeta deficīta apmērs no papildu naudas novirzīšana veselībai nemainīsies. "Ja nepiešķirtu naudu, tad budžeta deficīts būtu mazāks nekā iepriekš lēsts," piebilda Dombrovskis. Pēc viņa sacītā, Finanšu ministrijas (FM) piedāvātais avots ļaus papildu naudu veselības aprūpei novirzīt jau nākamajā mēnesī.

Pēc veselības ministra Jura Bārzdiņa (ZZS) preses konferencē pēc valdības sēdēs sacītā, 120 miljoni latu ir summa, ka Latvijas veselības aprūpē trūkst, ja salīdzina ar nozarei pieejamajiem resursiem kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā. "Ja šī nauda būtu, tad daudzas problēmas tiktu atrisinātas," piebilda veselības ministrs.

Premjers Dombrovskis gan norādīja, ka 2012.gadā šos papildu 120 miljonus latu veselības nozarei budžetā paredzēt nevarēs, ņemot vērā, ka vēl nākamgad ir jāturpina budžeta konsolidācijas pasākumi. Ministru prezidents arī norādīja, ka nereti šādos salīdzinājumos tiek ņemti vērā vēlamie rādītāji, aizmirstot paskatīties uz nodokļu slogu valstīs. Latvija vēlas palikt par valsti ar salīdzinoši zemu nodokļu slogu, teica premjers, piebilzdams, ka papildu naudu vēlētos saņemt ne viena vien nozare.

No piešķirtajiem papildus līdzekļiem 2 548 594 lati paredzēti daudzprofilu neatliekamās palīdzības stacionāriem pakalpojumu tālākai restrukturizācijai, sedzot izdevumus par dienas stacionāros un mājas aprūpē sniegtajiem plānveida un neatliekamajiem pakalpojumiem.

2 306 245 latus plānots novirzīt ambulatorajai ārstēšanai paredzēto medikamentu un materiālu iegādes kompensācijai. 953 663 lati tiks kompensācijai par centralizēti iepērkamo vakcīnu un peritoneālās dialīzes ārstniecības līdzekļu iegādi.

Asins, asins komponentu sagatavošanas un plazmas preparātu iepirkumu nodrošināšanai plānots piešķirt 320 000 latus, bet 25 328 latus iecerēts novirzīt, lai kompensētu pacientu iemaksas no tām atbrīvotajām iedzīvotāju kategorijām.

VM gan informatīvajā ziņojumā valdībā norādīja, ka veselības aprūpei 2011.gadā vienā ceturksnī vajadzīgi 9 005 094 lati, no tiem 5 242 131 latu pacientu iemaksu mazināšanai par 50%, bet 3 762 963 lati – valsts nesegtās zāļu cenas daļas kompensēšanai.

Lai veselības aprūpes budžeta līdzekļi 2012.gadā nodrošinātu vienlīdzīgu un ilgtspējīgu veselības aprūpi, VM budžetā papildu nepieciešami 120 565 650 latu, teikts VM informatīvajā ziņojumā, ko valdība pieņēma zināšanai.

"Delfi" jau vēstīja par augusta vidū panākto vienošanos veselības aprūpei šajā gadā papildu piešķirt 6,1 miljonus latu. Lai arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) prasīja veselības aprūpei šogad papildu piešķirt 14,8 miljonus latu, premjers Valdis Dombrovskis (V) noteica, ka jau iepriekš veselības aprūpei atvēlēti papildu 6,6 miljoni latu un tagad vēl papildu tiks atvēlēts 6,1 miljons latu.

Jautājums par finansējumu veselības aprūpei aktualizējās, kad lokālās slimnīcas vairākos Latvijas reģionos sāka protestus pret nepietiekamo finansējumu neatliekamās palīdzības sniegšanai otrajā pusgadā. Pagājušās nedēļas beigās VM paziņoja, ka tā palielinās finansējumu lokālajām slimnīcām kopumā nepilnu 700 tūkstošu latu apmērā, pārdalot līdzekļus nozares budžeta ietvaros . Līdz ar to kopumā lokālajām slimnīcām finansējums neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai šogad būs tāds pats kā pērn, norādīja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!