Foto: stock.xchng
Satiksmes ministrijai līdz jūlijam būs jāizstrādā jauns likumprojekts Latvijas cīņai ar kibernoziedzību un kiberdrošības garantēšanai, otrdien slēgtajā sēdē vienojās valdība.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss žurnālistiem otrdien pastāstīja, ka jaunajā likumā noteiks valsts iestāžu atbildību, kibernoziegumu definīciju, un to, kādā veidā un kas uzraudzīs kiberdrošību.

Matīss skaidroja, ka šīs būs "jumta likums", jo patlaban par kibernoziedzību un kiberdrošību ir runāts vairākos citos likumos, bet nav neviens centrālais likums. SM gatavotajam likumprojektam būs jākļūst par tādu.

Valsts sekretārs atzina, ka šo likumu plānoja izstrādāt vēl pirms 7,5 miljonu dokumentu noplūdes no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās datu sistēmas un virtuālās personas Neo aktivitātēm, publiskojot valsts un pašvaldību iestāžu un uzņēmumu algu sarakstus. Tai pat laikā Matīss atzina, ka šie notikumi esot devuši papildus impulsu jaunā likumprojekta radīšanai.

Jau ziņots, ka februārī kļuva zināms par datu noplūdi no EDS, un Neo ik pa dažām dienām publisko šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Tiesa, Neo skaidrojis, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi pārbaudīs septiņu Informātikas pārvaldes darbinieku atbildību, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!