Foto: Shutterstock
Valdība, pirmdien ārkārtas sēdē skatot priekšlikumus nākamā gada budžetam, nolēma tiesnešiem un prokuroriem izmaksāt vienreizēju kompensāciju jeb sāpju naudu.

Lēmums tika pieņemts bez debatēm.

Šo priekšlikumu grozījumiem likumā "Par tiesu varu", Prokuratūras likumā un Satversmes tiesas (ST) likumā iesniedza Saeimas Juridiskais birojs.

Saskaņā ar valdības lēmumu ST tiesnešiem, prokuroriem un tiesnešiem tiks izmaksāta vienreizēja kompensācija - tā būs starpība starp algu, kas pienāktos tiesnešiem, ja netiktu veiktas izmaiņas likumā un stātos spēkā iepriekšējais regulējums, un starp atlīdzības apmēru, iekļaujot tiesnešus vienotajā atlīdzības sistēmā.

Paredzēts, ka kompensāciju neapliks ar nodokļiem.

Jau vēstīts, ka Saeima pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā atbalstīja izmaiņas likumos, kas paredz Saeimas deputātu, tiesnešu un prokuroru iekļaušanu vienotajā atlīdzības sistēmā. Likumprojekti iekļauti nākamā gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu paketē.

Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") jau atzinusi, ka uz otro lasījumu likumprojektos būs nepieciešami papildinājumi, piemēram, ievērojot tiesiskās paļāvības principu, tiesnešiem un prokuroriem būtu jāparedz kompensācijas jeb sāpju nauda, ņemot vērā iepriekš veiktos algas samazinājumus.

Saskaņā ar piedāvāto reformu tiesnešu darba samaksas apmērs tiktu sasaistīts ar valsts pārvaldē strādājošo augsti kvalificētu juristu algām. Tādējādi zemākā tiesneša amatalga rajona (pilsētas) tiesas tienesim bez pieredzes nākamgad plānota 1157 lati pirms nodokļu samaksas, Augstākās tiesas priekšsēdētāja alga - 2655 lati, bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam - 3031 lats.

Tas nozīmē, ka tiesnešu atalgojums, salīdzinot ar šo gadu, pieaugtu vidēji par 43 procentiem, bet zemesgrāmatu tiesnešiem pat par 81 procentu. Turklāt pirmās instances tiesas tiesneša atalgojums Latvijā būtu līdzvērtīgs vai pat pārsniegtu atalgojumu Ungārijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā un citās Eiropas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!