Foto: LETA
Valdība otrdien lēma iecelt brigādes ģenerāli Ivo Mogiļniju Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba priekšnieka amatā.

NBS Apvienotā štāba priekšnieks Mogiļnijs iecelts amatā pēc aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa (ZZS) priekšlikuma.

Mogiļņijs NBS dien no 1992. gada. Līdz šim viņš pildīja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka pienākumus. Savukārt Apvienotā štāba priekšnieka amats kļuva vakants līdz ar iepriekšējā priekšnieka Leonīda Kalniņa apstiprināšanu NBS komandiera amatā janvārī. Kalniņš bija Apvienotā štāba priekšnieks no 2016. gada augusta.

Kā liecina ziņu aģentūras LETA apkopotā informācija, pirms kļūšanas par NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku Mogiļnijs bija aizsardzības atašejs ASV un Kanādā, kā arī NATO apmācības misijas štāba pārvaldes priekšnieks/padomnieku grupas komandieris Afganistānā.

Mogiļnijs jau 2009. gadā tika iecelts par NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieku, taču 2011. gadā kļuva par NATO apmācības misijas štāba pārvaldes priekšnieku/padomnieku grupas komandieri Afganistānā. 2012. gadā viņš kļuva par aizsardzības atašeju ASV un Kanādā.

Mogiļnijs savulaik darbojies dažādos amatos Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Apvienotais štābs ir NBS komandiera institūcija, kas nodrošina komandierim iespēju realizēt nepārtrauktu vadību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, viņa pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos, liecina NBS publicētais.

Vēstīts, ka decembra izskaņā Saeima apstiprināja Kalniņu NBS komandiera amatā.

Nacionālo bruņoto spēku likuma 14. panta 1. daļa nosaka, ka NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem, viņu no amata atbrīvo Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!