Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora mēnešalga turpmāk nedrīkstēs pārsniegt 4030 eiro, otrdien vienojās valdība.

Par kvalitatīvu darbu būs iespējams saņemt piemaksas 60% apmērā no mēneša atalgojuma. Salīdzinājumam pašlaik VID ģenerāldirektoram atalgojums ir 2441 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Līdz ar ģenerāldirektora atalgojumu palielināsies arī citu VID darbinieku atalgojums.

Vienlaikus valdība noteica, ka 2016. gadā VID vadītāja atalgojums nedrīkst pārsniegt 3771 eiro, kas atbilst Ministru prezidenta atalgojumam. Likumā noteikts, ka valsts pārvaldē strādājošo mēnešalga nedrīkst pārsniegt premjera algu.

Valsts kanceleja dokumentos skaidro, ka šā gada 16. jūnijā tika izsludināts atklāts konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu, kas beidzās bez rezultāta.

"Viens no būtiskākajiem iemesliem ir nespēja piesaistīt atbilstošus pretendentus neadekvāti zemā atalgojuma dēļ, īpaši ņemot vērā funkcijas nozīmību un iestādes vadītāja atbildības līmeni par valsts budžeta administrēšanu. Līdz ar to ir nepieciešama ātra valdības un likumdevēja rīcība, lai nākamajā amata konkursā varētu piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu," min Valsts kanceleja.

Saskaņā ar pētījumu, kas veikts pēc Valsts kancelejas pasūtījuma, augstākā līmeņa vadītāji valsts pārvaldē saņemt vidēji tikai 36% no līdzīgas vērtības amatiem privātajā sektorā. Savukārt vidējā līmeņa vadītāju vidējā mēnešalga nesasniedz 50% no līdzīgas vērtības amatiem privātajā sektorā.

Valsts kanceleja piedāvā pakāpeniski izlīdzināt valsts pārvaldes darbinieku algas, sākot ar kritiskāk atalgotajiem amatiem. VID tiek noteikts kā izmēģinājumprojekts konkurētspējīgas atlīdzības nodrošināšanai.

Pēc rezultātu izvērtēšanas 2017. gadā tiks lemts par algu palielināšanu arī citās iestādēs.

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partijas pirmdien vienojās, ka VID vadītāja atalgojums tiks palielināts līdz 4030 eiro.

Iepriekš tika rosināts VID vadītāja atalgojuma maksimālo apmēru noteikt 8100 eiro, no kuriem bruto pamatalga būtu nedaudz virs 5000 eiro ar iespēju saņemt piemaksas 60% apmērā no mēneša atalgojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!