Foto: DELFI
Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 24 925,20 latu, lai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) varētu pabeigt PHARE projektu, kura aizkavēšanās maksāja amatu biroja priekšnieka vietniekam Alvim Vilkam.

Jau pērn KNAB pieškirta nauda projekta pabieigšanai, taču tas nav izdarīts. Arī nauda līdz gada beigām netika izmantota, tā zaudēta un tāpēc atkal tiek lūgts piešķirt vajadzīgo finansējumu. Uz premjera Valda Dombrovska (V) jautājumu, kāpēc projekta pabeigšana ievilkusies, KNAB pārstāve Diāna Kurpniece nevarēja atbildēt. Viņa teica, ka tas jājautā KNAB vadītājam Normundam Vilnītim, kurš aizņemtības dēļ Saeimas komisijā valdības sēdē nevarēja piedalīties.

KNAB pārstāve sacīja: ja valdība atvēlēs trūkstošo naudu, projekts varētu tiks pabeigts līdz šā gada beigām. Savukārt premjers atzina: projekta nepabeigšanas gadījumā pastāvētu risks, ka izdevumi tiks atzīti par neattaisnotiem, un šāda scenārija gadījumā tie būs jāatmaksā Eiropas Komisijai (EK).

KNAB valdībā iesniegtajos dokumentos skaidro, ka PHARE 2003.gada nacionālās programmas projekta "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja attīstīšana un nostiprināšana" ietvaros 2005.gada novembra beigās tika noslēgts līgums par integrētās informācijas sistēmas un lokālās datu bāzes izveidošanu. Projekta mērķis bija tehniski nodrošināt Integrētās informācijas sistēmas un lokālās datu bāzes (IISLDB) pieslēgumu Iekšlietu ministrijas Informācijas centra (IeM IC) informācijas sistēmām.

Sīkāk nepaskaidrotu iemeslu dēļ "līgumu nebija iespējams izpildīt pilnībā [..] līdz PHARE 2003.gada nacionālās programmas projektu ieviešanas termiņa beigām – 2006.gada 30.novembrim", tāpēc "KNAB uzņēmās saistības pabeigt PHARE projekta ieviešanu un Integrētās informācijas sistēmas un lokālās datu bāzes (IISLDB) izstrādi no valsts budžeta līdzekļiem", teikts valdībā iesniegtajos dokumentos.

Šā gada 14.aprīlī KNAB esot iesniedzis premjeram Valdim Dombrovskim (V) un finanšu ministram Andrim Vilkam (V) sadarbībā ar IeM IC izstrādātu un savstarpēji saskaņotu rīcības plānu šīs saskarnes nodrošināšanai. Izvērtējot iespējas pabeigt Līguma izpildi, KNAB esot vienojies ar izpildītāju par nepieciešamo darbu apjomu un IeM IC par datu apjoma apmaiņu starp IISLDB un IeM IC Integrēto iekšlietu informācijas sistēmu (IIIS). Sarunu ietvaros panākta vienošanās, ka visefektīvākais veids KNAB vajadzību nodrošināšanai, kas vienlaikus ir arī tehniski un ekonomiski izdevīgākais risinājums, jo neprasa lielus papildu budžeta resursu ieguldījumus datu apmaiņai ar IeM IC, ir nodrošināt IISLDB pieslēgumu IC Sodu reģistra apakšsistēmai, Ceļu satiksmes negadījumu reģistram, kā arī izveidot KNAB vajadzībām atsevišķu informācijas meklētāju par personas datu esamības faktu pārbaudi citās IeM IC IIIS apakšsistēmās.

Taču tam pēc IeM IC aprēķiniem ir nepieciešami papildu budžeta līdzekļi 3367,20 latu apmērā. Savukārt KNAB līguma izpildes pabeigšanai ir nepieciešami 21 558 latu.

Finanšu ministrija maija vidū aicinājusi KNAB naudu projekta pabeigšanai rast savā budžetā, taču birojs uzskata, ka pārdale KNAB budžeta ietvaros nav iespējama, jo birojā ieekonomētos līdzekļus jānovirza KNAB pamatdarbības funkciju izpildei.

KNAB norāda - ja papildu līdzekļi netiks piešķirti, projektu noteiktajā termiņā – līdz šā gada 22.decembrim – nevarēs pabeigt, un pastāv iespēja, ka Eiropas Komisija var apstrīdēt projekta rezultātus un/vai izvirzīt finanšu korekcijas daļējā vai pilnā apmērā no projektā ieguldītā ES finansējuma - 1,18 miljoniem eiro (829 000 latu).

Jau ziņots, ka 13.maijā KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis pēc disciplinārlietas materiālu izvērtēšanas izlēma par sava vietnieka korupcijas novēršanas jautājumos Vilka atbrīvošanu no amata. Disciplinārlieta tika ierosināta, lai izvērtētu iespējamos pārkāpumus Vilka rīcībā saistībā ar "nolaidīgu darba pienākumu izpildi, ilgstošu bezdarbību, maldinošas informācijas sniegšanu, veicot vecākās nozares amatpersonas pienākumus PHARE 2003.gada Nacionālās programmas projekta "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja attīstība un nostiprināšana" īstenošanā".

Vilks šo lēmumu ir pārsūdzējis tiesā.

Vilnītis arī vērsies Ģenerālprokuratūrā par šo gadījumu, taču tā lietas ierosināšanu atteica. KNAB šefs sola šo lēmumu pārsūdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!