Foto: LETA

Par turīgāko ministru, ja vērtē pēc naudas uzkrājumiem un izsniegtajiem aizdevumiem, uzskatāms tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), bet lielākās parādsaistības ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP), ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Saskaņā ar Bērziņa iesniegto valsts amatpersonas deklarāciju viņa bankas kontos dažādās valūtās glabājas 228 454 lati. Viņš ir arī vienīgais ministrs, kurš daļu savu uzkrājumu konvertējis nosacīti eksotiskā valūtā – Austrālijas dolāros. Arī aizdodot savu naudu, ministrs nav bijis skops – latos, eiro un ASV dolāros viņa sniegtie aizdevumi pārsniedz 180 000 latu atzīmi, savukārt pats tieslietu speciālists nevienam nav parādā.

Arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) spējis uzkrāt ievērojamus līdzekļus, un viņa bankas kontos procentus pelna 145 500 latu. Arī šis ministrs spējis izvairīties no deklarējamiem parādiem. Kopš aizvadītajā gadā stājies augstajā amatā, ministrs savus uzkrājumus palielinājis par 1596 latiem un 275 eiro (192 lati), atzīmē laikraksts.

Ar interesantu bilanci izceļas Sprūdžs. Saskaņā ar viņa iesniegto deklarāciju Sprūdža parādsaistības pārsniedz 400 000 latu, bet ministrijas vadīšanas laikā viņš nopelnījis nepilnus septiņus tūkstošus latu. Turklāt laikā, kurā viņš nopelnījis 6725 latus, Sprūdža parādsaistības pieaugušas par vairāk nekā 100 000 latu. Viņš starp ministriem arī ir vislielākais parādnieks.

Otrajā vietā šajā nominācijā ir kultūras ministre Žaneta JaunzemeGrende, kuras parādsaistības pārsniedz 225 000 eiro (157 500 lati). Bankas kontos viņa uzkrājusi nepilnus 70 000 latu, bet aizdevumos izsniegusi 148 000 latu.

Trešais lielākais parādnieks ir ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kuram jāatdod 128 000 latu liels parāds. Un šķiet, ka viņam tas izdodas, jo blakus salīdzinoši lielajam parādam viņa ienākumu deklarācijā uzrādīti 13 200 latu lieli uzkrājumi bankā, secina laikraksts.

Pilnīgi bez deklarējamiem parādiem ir četri valdības locekļi – premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), Rinkēvičs, Bērziņš un veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!