Otrdien valdība neskatīs jautājumu par "Latvijas kuģniecības" (LK) privatizācijas tālāko gaitu, jo koalīcija nav spējusi vienoties par atbalstu nevienam no Ekonomikas ministrijas piedāvātajiem variantiem. Par to pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistus informēja premjers Andris Bērziņš.
Premjers atgādināja, ka ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis bija piedāvājis divus LK privatizācijas variantus, kas paredzēja investoram pārdot 68% vai 51% LK akciju, taču koalīcijas partneriem radies jautājums, vai diskusijas vērts nav 75% akciju pārdošanas variants.

Bērziņš arī uzsvēra, ka valdības deklarācijā ir ierakstīts punkts par maksimālu ienākumu gūšanu no LK privatizācijas, tāpēc ir "jādomā, kā pie tā nonākt". Koalīcijas padome vienojusies izveidot darba grupu, kurā deleģēs pārstāvi no katras koalīcijas frakcijas, kas vēlreiz izvērtēs visus iespējamos LK privatizācijas variantus, lai, iespējams, jau nākamnedēļ valdība tomēr varētu izlemt par tālāko uzņēmuma privatizācijas gaitu. "Neuztraucieties, koalīcijas stabilitāti tas nav ietekmējis," mierināja Ministru prezidents.

Viens no Ekonomikas ministrijas iesniegtajiem variantiem paredz, ka 68% no sabiedrības pamatkapitāla jeb 136 miljoni akciju tiek pārdoti jebkurai personai, kas likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" izpratnē var būt privatizācijas subjekts - investors. Savukārt 15% no sabiedrības pamatkapitāla jeb 30 miljoni akciju tiktu pārdotas publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem. 6% jeb 12 miljoni akciju pārdos sabiedrības darbiniekiem un pensionāriem par privatizācijas sertifikātiem, 10% jeb 20 miljoni akciju piešķirtas valsts pensiju speciālajam budžetam, bet 1% jeb 2 miljoni akciju veidotu privatizācijas rezervi.

Otrais variants paredz 51% jeb 102 miljonu akciju pārdošanu investoram, 32% jeb 64 miljonus akciju dot publiskajā piedāvājumā par sertifikātiem, pārējo akciju sadalījumu nemainot.

Pirms tam valdība jau noraidīja variantu, kas paredzēja turpināt privatizāciju pēc līdzšinējiem noteikumiem, mainot termiņus. Tajā bija noteikts atjaunot termiņu drošības naudas iemaksai un dokumentu iesniegšanai. Tādējādi privatizāciju atbilstoši līdzšinējiem noteikumiem varētu turpināt līdzšinējie privatizācijas pretendenti - Itālijas kompānija "d'Amico" un Saūda Arābijas kompānija "Fal Oil Commpany", kas laikā nesamaksāja prasīto drošības naudu piecus miljonus ASV dolāru, tādējādi zaudējot tiesības piedalīties 68% LK akciju privatizācijā.

Ekonomikas ministrija valdībai ir ieteikusi akceptēt 51% LK akciju pārdošanu investoram. Ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis iepriekš norādīja, ka no investora viedokļa nav būtiski, vai tā īpašumā ir 51% vai 68% akciju, jo tas dod līdzvērtīgu ietekmi uzņēmumā. Tādēļ no investora viedokļa pirkt vairāk akciju nozīmē - par tām pārmaksāt. Pārdodot 51%, "iespējams, ka akcijas var pārdot dārgāk", pauda Kalvītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!