Foto: LETA
Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) atteiks Saeimai atklāt to deputātu vārdus, kas, iespējams, piedalījušies nesenajā parakstu vākšanā Satversmes grozījumu ierosināšanai, lai krievu valodai noteiktu valsts valodas statusu.

CVK vadītājs Arnis Cimdars sēdes laikā norādīja, ka konsultācijās ar cilvēktiesību ekspertiem uzsvērts, ka Saeimai vajadzētu atrast citu iespēju, kā pārliecināties, vai deputāti ir ievērojuši svinīgo solījumu, uzņemoties deputāta pienākumus. CVK šie dati nav jāpublisko, norādīja Cimdars.

Šāda atbilde tiks sniegta Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

CVK paskaidroja, ka nav tiesīga izdot sensitīvus datus ‒ šajā gadījumā personas datus un parakstu vākšanā pausto viedokli. CVK ir jānodrošina šo datu aizsardzība, kā arī deputātu tiesības publiski neatklāt savu personīgo viedokli, jo šajā gadījumā darbojas balsojuma aizklātuma princips.

Līdz šim deputāts Nikolajs Kabanovs (SC) ir atklājis, ka parakstu vākšanā piedalījies, par ko ir sodīts ar rakstveida brīdinājumu. Parakstoties viņš pārkāpa deputāta svinīgo solījumu, kurā runāts par centieniem stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu.

Iepriekš arī vairāki aptaujātie CVK locekļi izteicās, ka Saeimas komisijas lūgumam ir jāatsaka. Elizabete Krivcova ("Saskaņas centrs") parakstu vākšanu pielīdzināja vēlēšanām, kur darbojas balsošanas aizklātuma princips. "Vienotības" virzītais pārstāvis komisijā Kārlis Kamradzis piebilda, ka, izņemot ažiotāžu, sausais atlikums, atklājot parakstu vākšanā piedalījušos deputātus, nebūtu nekāds. Savukārt Ritvars Eglājs (Nacionālā apvienība) bija pārliecināts, ka nav pamata šādu informāciju slēpt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!