Foto: Shutterstock
Krējuma izstrādājumu varētu dēvēt par krējumeli, šādu priekšlikumu pauda Valsts valodas aģentūras (VVA) Konsultāciju daļas konsultante Dite Liepa.

Viņa uzskata, ka par jaunu vārdu krējuma izstrādājumam ir jāgaida tautas priekšlikumi. "Atsaucīgākie jau ir izdomājuši krēmeli, kas darināts no vārda "krēms" un izskaņas "elis". Taču krēmelis neatbilst vārddarināšanas normām un valodnieki nekad to neatbalstīs. Pareizi būtu krējumelis. Savukārt krējumelis manās ausīs skan nicinoši, ko piešķir izskaņa "elis", piemēram, bērnelis, knēvelis u.tml.," stāsta Liepa.

Viņa rosina arī piensaimniekus un pārtikas tehnologus diskutēt par piemērotāko nosaukumu krējuma izstrādājumam.

Kā ziņots, patlaban piena pārstrādātāji vēl nav vienojušies, kā dēvēt piena produktu izstrādājumus, kuru sastāvā ir augu tauki, bet pirmās debates par šo tematu notiks šonedēļ,

Zemkopības ministrijas izstrādātie noteikumi par klasifikācijas, kvalitātes un marķējuma prasībām piena produktiem un saliktiem piena produktiem no 2012.gada 1.septembra paredz aizliegt lietot apzīmējumu "piena produktu izstrādājums" uz piena produktu iepakojumiem.

Līdz šim vārdu "izstrādājums" pievienoja piena produkta nosaukumam, ja tam ražošanas procesā tika pievienoti augu tauki.

Saskaņā ar noteikumiem piena produktiem, kuriem ir pievienoti augu tauki, nedrīkstēs pielietot piena produktu nosaukumus. Piemēram, ja krējumā piena tauki tiek aizvietoti ar augu taukiem, kas ir plaši izplatīta prakse, nosaucot to par "krējuma izstrādājumu", tiek pārkāptas prasības par aizsargāto piena produktu apzīmējumu lietošanu, jo šajā nosaukumā lietots apzīmējums "krējums".

Jaunie noteikumi izstrādāti saskaņā ar Eiropas Komisijas ieteikumu ievērot Eiropas Padomes atbilstošu regulu, kas paredz, ka piena produkti ir produkti, kuros nevienu no sastāvdaļām neizmanto, lai pilnībā vai daļēji aizvietotu piena taukus.

"Jaunie noteikumi nav par sliktu ražotājiem, tie vienkārši sakārtos nedaudz duālo situāciju. Protams, jebkuras pārmaiņas iepakojumā, vai tās notiek tagad vai pēc gada, prasīs papildu izmaksas, jo jāveido jauni nosaukumi un dizains," akcentēja Piensaimnieku savienības vadītājs Jānis Šolks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!