Foto: F64

Nacionālā Apvienība (NA) ir gatava atbalstīt tieslietu ministra Jāņa Bordāna iniciatīvu par maksātnespējas administratoru pielīdzināšanu valsts amatpersonām, taču tādā gadījumā valsts amatpersonām ir jāpielīdzina arī valdības konsultantus no "Prudentia".

To pirmdien, 11. novembrī pēc koalīcijas padomes sēdes paziņoja NA politiķis Imants Parādnieks, šo ierosinājumu skaidrojot ar to, ka konsultanti no "Prudentia" no valsts saņem ievērojamas summas.

NA esot ar mieru vēl līdz šā gada beigām pieņemt Maksātnespējas likuma grozījumus, līdz ar kuru pieņemšanu Latvija kļūšot par vienīgo ES valsti, kur maksātnespējas administratori ir valsts amatpersonas, pavēstīja politiķis, piemetinot, ka Bordāna pieteiktās izmaiņas vedinot uz aizdomām par komercbanku interešu lobēšanu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šo ceturtdien sāks politiskās konsultācijas par tieslietu ministra Bordāna tālāko darbību. "Delfi" jau vēstīja, ka NA, kas pērnvasar deleģēja Bordānu tieslietu ministra amatam, pirms nepilnām divām nedēļām paziņoja, ka atsauc viņu.

Pats Bordāns to saista ar pieteiktajām reformām maksātnespējas administratoru darbības regulējumā, taču NA politiķis Parādnieks pirmdien paziņoja, ka pats tieslietu ministrs līdz nesenam laikam nav nācis klajā ar nekādām iniciatīvām šādā jomā.

Parādnieks, paužot neizpratni par premjera pārstāvētās "Vienotības" valdes izteikto atbalstu Bordāna palikšanai tieslietu ministra amatā, uzsvēra, ka valdību veido komanda un "Vienotībai" ar to būtu jārēķinās, kā "nepamatoti" nolemjot atsaukt no amata kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendei, tā arī "nepamatoti" izsakot atbalstu Bordānam.

NA politiķim Parādniekam netīk arī Bordāna pieteiktās izmaiņas šķīrējtiesu darbību regulējošajos likumos. Viņaprāt, pēc Tieslietu ministrijas virzīto izmaiņu pieņemšanas Latvijā normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem atbildīs tikai divas šķīrējtiesas, proti, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras šķīrējtiesa un Latvijas Komercbanku asociācijas šķīrējtiesa, kurā kā šķīrējtiesnesis savulaik darbojies pats Bordāns.

Par izmaiņām šķīrējtiesu darbību regulējošajos normatīvajos aktos otrdien, 12. novembrī lems valdība. Pats Bordāns pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka šķīrējtiesu darba sakārtošana ir daļa no izmaiņām, kas nepieciešamas, lai uzlabotu tiesu darbību Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!