Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis līdzjūtības vēstuli ASV prezidentam Barakam Obamam, kurā savā un visas Latvijas tautas vārdā pauž visdziļāko līdzjūtību Amerikas tautai, un jo īpaši tiem, kuri zaudējuši ģimenes locekļus, draugus un kolēģus traģiskajā dabas katastrofā Oklahomasitijas priekšpilsētā, portāls “Delfi” uzzināja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Valsts prezidents arī novēlējis drīzu un veiksmīgu atveseļošanos visiem tornado laikā ievainotajiem.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijas Preses dienestā, visdziļāko līdzjūtību saistībā ar spēcīgo tornado, kas plosījās ASV un prasīja vismaz 90 cilvēku dzīvības, ASV viceprezidentam Džozefam Baidenam un valsts sekretāram Džonam Kerijam izteikuši arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministru prezidents un ārlietu ministrs pauž visdziļākos līdzjūtības apliecinājumus bojā gājušo tuviniekiem un visai Amerikas tautai, kā arī novēl drīzu atveseļošanos tornado laikā cietušajiem.

Jau vēstīts, ka spēcīgais tornado, kas pirmdien plosījās ASV Oklahomasitijas piepilsētās, prasījis vismaz 91 cilvēka dzīvību.

No upuriem 20 ir bērni, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vismaz 120 cilvēki ir nogādāti slimnīcās. Glābēji joprojām turpina meklēt cietušos un bojāgājušos, tāpēc varasiestādes brīdina, ka bojāgājušo un cietušo skaits var pieaugt.

Spēcīgā vētra nopostījusi vismaz divas skolas un vairākus bērnus uzskata par bezvēsts pazudušiem. "Skola tika nolīdzināta. Sienas tika sagāztas," par "Plaza Towers" pamatskolas likteni raidsabiedrībai BBC stāsta Oklahomas pašvaldības pārstāvis Tods Lambs.

Viesulis spēcīgi skāris Oklahomasitijas piepilsētu Mūru, kurā dzīvo aptuveni 55 000 cilvēku. Tornado te plosījies 45 minūtes. Spēcīgais virpuļviesulis bijis apmēram 3,2 kilometrus plats, tā laikā vējš sasniedzis ātrumu pat 321 kilometrs stundā.

"Tas noteikti ir spēcīgākais tornado, ar ko esmu sastapies 20 gadu laikā meteoroloģijas dienestā," BBC atklāja Nacionālā Meteoroloģijas dienesta darbinieks Riks Smits.

Mūras pilsētiņu 1999. gada skāra spēcīgs tornado, kura laikā tika fiksēts lielākais vēja ātrums uz Zemes, norāda BBC. Tomēr pirmdienas stihijas postījumi pārsniedz 1999. gada virpuļviesuļa radīto postu, uzskata Oklahomas ceļu patruļas darbiniece Betsija Randolfa.

Varasiestādes notikušo dabas stihiju jau ir nodēvējuši par ļoti traģisku, līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm izteicis arī ASV prezidents Baraks Obama. Oklahoma ir pasludināta par katastrofas zonu.

Jau vēstīts, ka spēcīgā viesuļvētra ASV plosījusies jau svētdien. Lielākie postījumi bija nodarīti Šonī pilsētiņā 55 kilometrus no Oklahomasitijas. Vietējie mediji vēsta, ka te līdz ar zemi nolīdzināts pārvietojamo māju parks.

Virpuļviesuļi novēroti arī citos štatos, piemēram, Aiovā, Minesotā, Kanzasā un Ilinoisā. Stihijas skartajās teritorijā bez elektrības palikuši tūkstošiem iedzīvotāju, bet 16 Oklahomas štata pavalstīs izsludināts ārkārtas stāvoklis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!