Foto: F64

Lai ieviestu visus Valsts kontroles ieteikumus, Rīgas brīvostai varētu būt vajadzīgs laiks līdz februāra vidum, stāstīja brīvostas valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

"Mēs esam izskatījuši praktiski visus ieteikumus un pieņēmuši jaunas kārtības gan par zemes iznomāšanu, gan par darba samaksu, prēmēšanu un pārējiem jautājumiem. Līdz ar to vienīgās debates ir par velkoņu flotes reorganizāciju. Mēs visu pabeigsim jau februārī. 13.februārī plānota brīvostas valdes sēde, kurā pieliksim visus punktus," stāstīja Ameriks.

Rīgas brīvostas pārvaldei neizdevās īstenot apņemšanos līdz 1.oktobrim īstenot VK rekomendācijas pēc brīvostā veiktās revīzijas, tāpēc šo uzdevumu izpildīšanai brīvostai dots laiks līdz 31.martam.

"Uzskatu, ka Rīgas brīvosta nav ne peramais puika, ne kaut kādā veidā paraugstruktūra, uz ko tagad Valsts kontrole tagad zināmā mērā taisa savu politiku. Ir attiecīga procedūra likumdošanā, kura nosaka kārtību, kādā veidā VK veic pārbaudi, kā tiek novērsti trūkumi un kā tas notiek jebkurā valsts vai pašvaldības iestādē. Ir trūkumu novēršanas plāns, kuru ir akceptējusi valde un kurai Valsts kontrole arī pati ir devusi pagarinājumu līdz 31.martam," uzsvēra Ameriks.

"Šodien notiek trūkumu novēršana, bet es aicinātu valsts kontrolierei netaisīt uz to sev sabiedriskās attiecības, jo mēs jebkurā gadījumā arī savus argumentus aizstāvēsim tiesiskā ceļā," piebilda brīvostas valdes priekšsēdētājs.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa pagājušā gada nogalē pauda cerību, ka kopīgiem spēkiem izdosies nākotnē iznīdēt visatļautības principu, kas ir vērojams Rīgas brīvostas pārvaldē. Valsts kontrole ir apņēmusies nelikt mierā šo iestādi un sekos līdzi tās darbībām. Tāpat tiek apsvērta iespēja veikt revīziju par to, kā Rīgas brīvostas pārvalde ir ieviesusi pēdējā revīzijā ieteiktos uzlabojumus.

Viņai arī esot savs viedoklis, kāpēc Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs joprojām ir savā amatā, neskatoties uz daudzajām nepilnībām brīvostas darbībā. "Daudz liek aizdomāties Loginova teiktais, ka tajā brīdī, kad viņu atbrīvos, viņš sāks rakstīt memuārus. Daudziem ir pamatotas aizdomas, ka viņi šajos memuāros var tikt iekļauti," norādīja valsts kontroliere.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole revīzijā Rīgas brīvostas pārvaldes darbībā konstatēja gan normatīvajiem aktiem neatbilstošu un nepamatotu līdzekļu tērēšanu, gan nolaidīgu rīcību, kā rezultātā radušies zaudējumi, negūtie ieņēmumi. Laika periodā no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā. Tas tika konstatēts šī gada martā.

Saskaņā ar revīzijas ziņojumu Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi 595 000 latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Tāpat secināts, ka finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanas noteikumiem neatbilstošiem ziedojumiem pārvalde ir izlietojusi 145 000 latu. Apmierinot fizisku un juridisku personu lūgumus par finansiālu atbalstu, ir izlietoti 745 000 latu, noformējot šo atbalstu kā reklāmas pakalpojumu pirkšanu, lai gan šādu pakalpojumu pirkšana nebija plānota, to tāmes netika saskaņotas un iespējamā ietekme uz ostas pakalpojumu pieprasījuma veicināšanu un kravu apgrozījuma palielināšanos nav vērtēta.

Nepastāvot normatīvajā aktā minētajiem priekšnoteikumiem, Rīgas brīvostas pārvalde ir atbrīvojusi kruīza kuģus no sanitārās nodevas maksāšanas, tā negūstot ieņēmumus 2,08 miljonu latu apmērā, nav izmantojusi velkoņu nomas līgumā paredzētos piespiedu līdzekļus, lai saņemtu nomas maksu 501 000 latu apmērā, un nav veikusi pietiekamas darbības citu debitoru parādu atgūšanai 124 000 latu apmērā.
Revīzija veikta par 2009.-2011.gadu. Rīgas brīvostas pārvaldei sniegti vairāk nekā 20 ieteikumi efektīvākai un atklātākai līdzekļu izmantošanai, kā arī vienlīdzīgai un taisnīgai attieksmei pret komersantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!