Foto: LETA

Ja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pārceltos uz ēku Kronvalda bulvārī 6, uzturēšanās un nomas maksas izdevumi gadā būtu ap 1,25 miljoniem eiro, liecina VARAM sagatavotā informācija Ministru kabinetam.

VARAM skaidro, ka pārcelšanās uz vienu ēku būtu ieguvums, jo patlaban ministrija ir izvietota četrās ēkās Rīgā, kas būtiski apgrūtina ikdienas darba procesu un palielina administratīvos izdevumus.

Lai gan ministrijas pārcelšanās uz Kronvalda bulvāra 6.namu radīs negatīvu ietekmi uz valsts budžeta bilanci, ministrija rosina ēkas atjaunošanai nepieciešamos kapitālieguldījumus finansēt no kapitālsabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" finanšu resursiem, un tie tiks iekļauti nomas maksā, ko VARAM maksās par uzturēšanos ēkā. Šos izdevumus VARAM plāno segt 20 gadu laikā. Šādu variantu valdība pērn atbalstīja.

Rekonstrukcijas darbus Kronvalda ielas ēkā paredzēts pabeigt līdz 2017.gada 31.oktobrim, bet nomas līguma sākuma termiņš ir paredzēts 2017.gada 1.novembris.

Valdības rīkojuma projekts paredz, ka valsts pamatbudžeta bāzes izdevumos 2017.gadā nomas maksas segšanai būs nepieciešami 208 734 eiro, turpmākajos gados - 24 839 287 eiro - šī summa būtu nepieciešama no 2018. līdz 2036.gadam. Tas nozīmē, ka katru gadu izdevumi būtu 1 252 401 eiro apmērā, bet 2037.gadā - 1 043 668 eiro.

Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumos 2017.gadam paredzēts iekļaut 54 667 eiro pārcelšanās izdevumu segšanai, 160 068 eiro - ar informācijas tehnoloģijām saistīto izdevumu segšanai un 435 645 eiro - aprīkojuma un mēbeļu iegādes segšanai.

Ēka Kronvalda bulvārī 6 celta 1901.gadā kā Jaunavu biedrības amatniecības skola ievērojamā vācu arhitekta Rūdolfa Filipa Donberga vadībā. Taču jau vairākus gadus, kopš šīs telpas atstāja Latvijas Jūras akadēmija, ēka stāv tukša un neapsaimniekota. Nams atrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautajā Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā.

Kultūrvēsturisko pieminekli Kronvalda bulvārī iecerēts rekonstruēt tā, lai VARAM strādātu "zaļā" un energoefektīvā namā.

VARAM pametot ēkas Peldu ielā 25 un Pils ielā 17, tās varētu izmantot citu valsts iestāžu vajadzībām vai iznomāt privātpersonām, vai arī atsavināt. Tas nākotnē dotu iespēju plānot finanšu ieņēmumus un pat radītu pozitīvu ietekmi uz valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!