Foto: DELFI
Pirmklasnieka piekaušanā vainotajam zēnam no Vecumnieku novada, kuram būs jāmācās sestajā klasē, tiek organizētas mācības mājās pēc individuālas programmas. Zēns no skolas netika izslēgts, un formāli viņš būšot Jaunjelgavas vidusskolas skolēns, taču mācīsies mājās, informēja Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga.

Pēc incidenta ar pirmās klases skolnieka piekaušanu Jaunjelgavas vidusskolā vasarā veikti vairāki uzlabojumi skolas noteikumos, iekšējā kārtībā un darba organizācijā, skaidroja Mīlīga.

Direktore informēja, ka skolas iekšējos noteikumos ieviesti vairāki papildinājumi vai uzlabojumi, piemēram, stingrāk ir noteiktas dažādas vecuma grupas tualešu telpām. 1.-4.klašu skolēniem būs jāapmeklē vienas labierīcību telpas, bet 5.-12.klašu skolēniem - citas, kas neatrodas blakus.
Ar jaunajiem iekšējās kārtības noteikumiem pedagogi jau iepazīstināti, bet skolēni un vecāki ar tiem tikšot iepazīstināti 2.septembrī.

Ar pašvaldības atbalstu skolā tiks uzstādītas trīspadsmit videonovērošanas kameras.

"Līdz šim mums nebija sociālā pedagoga, tāpēc vasarā lūdzām pašvaldību paredzēt šādu speciālistu, un pašvaldības Sociālajā dienestā izveidota sociālā pedagoga amatu, kas būs skolas rīcībā," skaidroja Mīlīga.

Tāpat skolā organizēta 2.klašu un 6.klašu vecāku tikšanās ar pedagogiem un psihologu, kuras gaitā tika analizēta arī pavasarī notikušā incidenta situācija.

Jaunajā mācību gadā nedaudz palielinās skolēnu skaits, un Jaunjelgavas vidusskolā mācīsies par sešiem skolēniem vairāk. Neliels pieaugums esot gan pamatskolas plūsmā, gan vidusskolas plūsmā, informēja direktore.

"Manā rīcībā pagaidām nav informācijas no vecākiem, vai mācības 2.klasē turpinās cietušais zēns, taču esam gatavi viņu uzņemt un esam veikuši vairākus preventīvus pasākumus, kā arī uzlabojuši skolas kārtību," skaidroja Mīlīga, par Vecumnieku novada zēnu piebilstot, ka iniciatīva par mācībām mājās izskanējusi arī no viņa mātes.

Piekaušanā vainotā zēna māte apstiprināja, ka viņu apmierina lēmums par zēna mācībām mājās, taču viņa tiesā apstrīdējusi Vecumnieku novada domes administratīvās komisijas lēmumu par viņai piemēroto naudas sodu.

"Būtībā es to apstrīdēju ne tikai man piemērotā soda dēļ, bet vairāk tādēļ, lai lieta tiktu pilnvērtīgāk izmeklēta, jo tajā tiešām ir ļoti daudz nepilnību un pretrunu," skaidroja sestklasnieka mamma.

Viņa informēja, ka viņu nemaz neapmierinot tas, ka policijas izmeklēšanas gaitā attiecībā uz dēlu iestājies noilgums. "Man svarīgākais nebija pasargāt dēlu no soda, bet tieši patiesības noskaidrošana. Man ir radies priekšstats, ka galvenais vainīgais tajā incidentā bija cits sestās klases zēns, nevis mans dēls. Šis zēns tagad varēs staigāt nesodīts un smaidīt," pastāstīja māte.

Tā kā attiecībā uz vainīgajiem skolēniem bija iestājies noilgums, tad pašu izmeklēšanu neesot bijis iespējas apstrīdēt citādi, kā apstrīdot mātei piemēroto naudas sodu. "Es vēlos, lai tiesa iepazīstas ar šīs izmeklēšanas materiāliem un konstatē pretrunas un nepilnības tajos," skaidroja māte.

Kā ziņots, gan Vecumnieku novada domes administratīvā komisija, gan Jaunjelgavas novada domes Administratīvās komisija no policijas saņemtajā lietā konstatēja noilgumu attiecībā uz zēnu pārkāpumiem, tāpēc sestās klases zēniem sodu nepiemēroja, bet viņu mātēm piemēroja naudas sodus.

Vecumnieku novada domes administratīvās komisijas vadītāja Līga Šķiliņa aģentūru LETA iepriekš informēja, ka līdzīgi kā gadījumā ar Jaunjelgavas skolēnu arī Vecumnieku novada zēna lietā kopš notikušā pagājuši vairāk nekā divi mēneši, tāpēc Administratīvā komisija nevar piespriest viņam nekādu sodu.

"Notikums bija 22.aprīlī, bet lietu mēs saņēmām tikai 25.jūnijā - pēc diviem mēnešiem un trim dienām, un tad mēs to tikai saņēmām," skaidroja Šķiliņa.

Tāpat viņa pauda, ka lietā esot daudz nesakritību un apšaubīt šo lietu ir pamats gan cietušā zēna ģimenei, gan vainotā zēna ģimenei. "Mūsu novada ģimene vainu neatzīst, un savā ziņā pamatoti, jo lietas apstākļos ir vairākas nesakritības, piemēram pretrunīgi atšķiras notikumu laiki, tāpat, pieļauju, ir pamats neapmierinātībai arī cietušā zēna ģimenei," skaidroja Vecumnieku administratīvās komisijas vadītāja.

Viņa uzskata, ka ģimenēm ir pamats pieprasīt pārskatīt šo lietu.

Jau ziņots, ka aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā notika incidents, kurā piekauts 1.klases skolēns.

Valsts policija bija ierosinājusi piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus diviem nepilngadīgajiem, kuri Jaunjelgavas vidusskolā nodarīja miesas bojājumus 1.klases skolēnam.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa informēja, ka 22.aprīlī policijā saņemtas ziņas par miesas bojājumu nodarīšanu mazgadīgam Jaunjelgavas vidusskolas skolēnam, kuru fiziski iespaidojuši divi nepilngadīgie vecāko klašu audzēkņi.

Lietā veikta pārbaude, tostarp saņemts tiesu medicīnas eksperta atzinums, kurā norādīts, ka cietušajam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi, kas nav radījuši nopietnus fiziskās veselības traucējumus.

Izvērtējot pārbaudes rezultātus un tiesu medicīnas eksperta atzinumu, konstatēts, ka abi nepilngadīgie izdarījuši administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā - maznozīmīgu miesas bojājumu tīša nodarīšana. Līdz ar to atbildīgajām Vecumnieku un Jaunjelgavas pašvaldību institūcijām tika nosūtīta administratīvā pārkāpuma lieta, lai lemtu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu abiem nepilngadīgajiem.

Administratīvā pārkāpuma protokols noformēts arī abu nepilngadīgo mātēm par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, kas paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas sodu līdz simt latiem. Lēmums tika nosūtīts izskatīšanai atbildīgajām pašvaldību institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!