Foto: F64
Ilgstoši slimojušais vai atvaļinājumā laiku pavadījušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieks Vladimirs Vaškevičs vērsies Eiropas Cilvēktiesību (ECT) tiesā ar sūdzību par viņam atņemto pielaidi valsts noslēpumam un Latvijas tiesu atteikšanos izskatīt šo lietu, un ECT viņa sūdzību reģistrējusi, otrdien ziņo laikraksts "Telegraf".

Vaškeviča pārstāve ECT advokāte Liene Cakare laikrakstu informējusi, ka viņas klienta sūdzība ir pieņemta un tai piešķirts lietas numurs.

Par viņa cilvēktiesību aizskārumu Vaškevičs prasa no Latvijas valsts piedzīt 125 000 latu kompensāciju par viņam nodarīto morālo un materiālo kaitējumu.

Vaškeviča advokāts Ainārs Platacis sacīja, ka Vaškevičs ECT no Latvijas valsts prasa mantisko kompensāciju - 25 000 latu materiālā kaitējuma un 100 000 latu morālā kaitējuma atlīdzinājumu.

Platacis uzsvēra, ka tad, ja ECT no Latvijas valsts naudu piedzīšot, Vaškevičs to nepaturēšot, bet ziedošot labdarībai.

Vaškevičs uzskata, ka ir pārkāptas viņa cilvēka tiesības un tiesības uz brīvību.

Platacis pauda pārliecību, ka šī lieta ECT "dos pavērsienu" ne tikai Vaškevičam, bet arī citiem militārā un ārlietu resora, kā arī Satversmes aizsardzības biroja (SAB), Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem, kuriem nepamatoti atņemtas pielaides valsts noslēpumam.

"Varbūt Vaškevičam arī nav taisnība, bet šādus jautājumus jāizšķir tiesai, nevis šaubīgām iestādēm," norādot uz konkrēto jautājumu par atteikumu Latvijas tiesu instancēs izskatīt Vaškeviča sūdzību par pielaides anulēšanu valsts noslēpumam, sacīja Platacis.

Arī tad, ja beigās izrādīšoties, ka Vaškevičam šajā lietā nav bijusi taisnība, tas tomēr ir tiesā skatāms jautājums, atzīmēja advokāts.

Platacis piebilda, ka viņa vadītais birojs Vaškeviča interešu aizstāvībai piesaistījis cilvēktiesību speciālisti advokāti Lieni Cakari.

Tikmēr finanšu ministrs Einars Repše (JL) pirmdien iecēlis Vaškeviču jaunā amatā – par Finanšu ministrijas Muitas un nodokļu administrēšanas politikas departamenta vadītāja vietnieku, informē laikraksts.

Jau vēstīts, ka 2009.gada 19.oktobrī ar toreizējā VID ģenerāldirektora Dzintara Jakāna rīkojumu Vaškevičs tika iecelts VID Administratīvās pārvaldes direktora amatā un viņa ieņemtais VID ģenerāldirektora vietnieka postenis tika likvidēts. Šo 19.oktobra rīkojumu par Vaškeviča pārcelšanu dažas dienas vēlāk atcēla Repše.

Tā kā Jakāns kopā ar Vaškeviču citos amatos bija pārcēlis vēl citus VID ierēdņus, tad pēc šo Jakāna rīkojumu atcelšanas citas amatpersonas Repše uzdevis atjaunot iepriekš ieņemtajos amatos. Toties ministrs nav atcēlis Jakāna rīkojumu, ar kuru viņš likvidējis divus VID ģenerāldirektora vietnieku amatus, no kuriem vienu pirms tam ieņēma Vaškevičs, tādējādi Vaškeviču iepriekšējā amatā iecelt nebija iespējams un Repše viņam piedāvāja vecākā eksperta amatu FM.

Taču Vaškevičs saslima, bet pēc tam devās atvaļinājumā un līdz ar to jauno amatu viņam nebija iespējams piedāvāt un viņa statuss VID tā arī palika neskaidrs. Dienesta amatpersonas to raksturoja kā "dīkstāvi".

Jau ziņots, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pirms vairākiem gadiem atņēma Vaškevičam pielaidi valsts noslēpumam. Ierēdnis šo lēmumu pārsūdzēja ģenerālprokuroram, kurš SAB lēmumu atstāja spēkā. Saskaņā ar likumu ģenerālprokurora lēmums šajās lietās ir galīgs un nepārsūdzams, taču Vaškevičs vērsās Administratīvajā tiesā, kura visās instancēs viņa sūdzību noraidīja. Tad Vaškevičs iesniedza prasību Satversmes tiesā, taču arī tā viņa pieteikumu noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!