Foto: Publicitātes foto
Bērnunamā "Laubere" ilgstoši pārkāptas bērnu tiesības, jaunākie audzēkņi cietuši no vecāku bērnu vardarbības un bija iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, tāpēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) lūdz Ogres novada domi slēgt šo iestādi un izvērtēt vadības un darbinieku atbildību, portālu "Delfi" informēja inspekcija.

Pēdējās pārbaudēs VBTAI konstatēja, ka bērnu nama "Laubere" audzēkņi ilgstoši un regulāri ir bijuši pakļauti vardarbībai, turklāt jaunākie audzēkņi ir iesaistīti zādzībās un citos likumpārkāpumos, savukārt bērnu nama personāls nav spējis nodrošināt bērnu drošību un audzināšanu.

Pārbaudēs bērnunamā konstatēts, ka vairāki bērnu nama "Laubere" audzēkņi regulāri izturējušies vardarbīgi pret jaunākajiem iestādes audzēkņiem, mudinot un piespiežot jaunākos audzēkņus pastrādāt likumpārkāpumus. Bērnu nama personāls nespēj atrisināt šīs problēmas, ko pārbaudes laikā atzinuši arī inspekcijas pārstāvjiem, uzskata inspekcija.

VBTAI rīcībā ir informācija par vairākiem gadījumiem, kad rupji pārkāptas bērnu tiesības. Piemēram, vecākie bērnu nama audzēkņi, izmantojot nazi, piespieduši jaunāko grupu audzēkņus apzagt vietējo veikalu. Tāpat fiksēti arī vairāki klajas vardarbības gadījumi, kas notikuši personāla klātbūtnē, taču uz tiem neviens nav reaģējis.

Tādēļ VBTAI lūgs ne tikai slēgt bērnu namu, bet arī piemērot bērnu nama "Laubere" direktorei disciplinārsodu, vienlaikus skatot arī citu iestādes darbinieku atbildības pakāpi par notikušajiem pārkāpumiem.

Bērnu nama slēgšanas gadījumā VBTAI sola sniegt visu iespējamo palīdzību un atbalstu, lai iespējami ātri nodrošinātu citus ārpusģimenes aprūpes pakalpojumus bērnu nama audzēkņiem. Otrdien VBTAI pārstāvji ir devušies uz bērnu namu "Laubere", lai informētu bērnus par radušos situāciju un tās iespējamajiem risinājumiem.

2008. gadā VBTAI sadarbībā ar nodibinājuma "Centrs "Dardedze"" speciālistiem šai ārpusģimenes aprūpes iestādei sniedza rekomendācijas vardarbības risku mazināšanai un novēršanai, tomēr ieteikumi nav ņemti vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!