Foto: F64

Ceturtdien, 4.decembrī, svinīgā ceremonijā uz Afganistānu pavadīs nākamo Latvijas kontingentu – 30 karavīrus, kas piedalīsies NATO vadītajā mācību operācijā "Resolute Support", Latvijas Radio ceturtdien teica aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Ministrs uzsvēra, ka no 2015.gada 1.janvāra sāksies jauns posms NATO sadarbībai ar Afganistānas valdību, proti, apmācības misija. Līdz šim NATO iesaistījās kaujas operācijās, bet šīs būs pirmās apmācības un padomu došana vietējiem afgāņu drošības spēkiem.

Jautāts, vai Latvijas karavīru nosūtīšana uz Afganistānu nemazina Latvijas drošību, Vējonis norādīja, ka "nav bažu, ka tas vājinātu mūsu spēkus". Nozares ministrs uzsvēra, ka dalība operācijā ir valsts apliecinājums, ka Latvijas ir gatava ieguldīt un iegulda kolektīvajā drošībā.

"Esot NATO mēs ne tikai lūdzam palīdzību, bet mums solidāri jāsniedz palīdzība arī citām valstīm," sacīja Vējonis.

Pēc ministra teiktā katru gadu karavīru skaits Afganistānā tiek samazināts. Nākamgad Afganistānā varētu būt izvietoti līdz 12 000 NATO partnervalstu karavīru.

Latviešu karavīru misijas Afganistānā ilgums patlaban nav noteikts. Vējonis pauda cerību, ka Saeimā ceturtdien tiks pieņemt lēmums par karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu, kurā kā termiņš noteikts nākamā gada 30.decembris.

Savukārt, runājot par karavīru daudzumu, ministrs norādīja, ka arī turpmāk tas nepārsniegs 30 karavīrus no Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!