Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šajā Saeimas sasaukumā, visticamāk, atkārtoti neiesniegs iniciatīvu par nepilsoņu statusa nepiešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem.

Prezidents turpināšot strādāt pie šī jautājuma risināšanas, jo viņš ir pārliecināts, ka nepieciešams pārtraukt piešķirt nepilsoņa statusu jaundzimušajiem bērniem, lai veidotu stipru, mūsdienīgu Latviju ar saliedētu sabiedrību, kas ir viņa prezidentūras prioritāte, sacīja Vējoņa preses padomnieks Jānis Siksnis. Viņš gan sīkāk neprecizēja, kādas tieši aktivitātes prezidents plāno šajā jautājumā.

Ņemot vērā Saeimas pausto nostāju, iniciatīva par nepilsoņu statusa nepiešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem, visticamāk, netiks atkārtoti iesniegta šī sasaukuma parlamentā, piebilda Siksnis.

Arī parlamentā pārstāvētie politiskie spēki neredz iespēju šajā sasaukumā atkārtoti aktualizēt šo jautājumu, jo Saeimas vairākums savu nostāju jau ir paudis. Turklāt politiķi uzsver arī Saeimas vēlēšanu tuvumu, kas varētu ietekmēt šādas diskusijas.

Kā ziņots, Saeima septembrī noraidīja Vējoņa iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem. Iniciatīva paredzēja vairs nepiešķirt nepilsoņu statusu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 2018. gada 1. jūnija. Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons aicināja Vējoni nepieļaut tālākās diskusijas pārtraukšanu saistībā ar nepilsoņa statusa piemērošanas izbeigšanu bērniem. Jansons vēstulē Vējonim uzsvēris, ka prezidenta priekšlikums par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem vērtējams kā pozitīvs, jo Saeimas balsojums būtu bijis nozīmīgs solis valsts virzībā uz saliedētas sabiedrības izveidošanos un nostiprināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!