Foto: LETA
Saspīlējums Ukrainā, kā arī Krievijas bruņoto gaisa spēku koncentrēšana netālu no Latvijas valsts robežas rada pastiprinātu apdraudējuma risku, tādēļ valsts budžetā vēl šogad jāatvēl līdzekļi straujai Latvijas pretgaisa aizsardzības spēju uzlabošanai.

Tā uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš ar šo paziņojumu nācis klajā dienu pēc tam, kad Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pieļāva iespēju, ka, neraugoties uz vēlēšanu tuvumu, vēl šogad varētu notikt valsts budžeta grozīšana.

Aizsardzības ministrija piedāvā pretgaisa aizsardzības spēju modernizāciju veikt divos virzienos - iegādājoties jaudīgas radaru sistēmas, kas spēj fiksēt un identificēt ikvienu objektu, tajā skaitā zemi lidojošus, kas šķērso Latvijas gaisa telpas vai sauszemes robežas, kā arī nodrošinot modernus ieročus, ar kuriem iespējams efektīvi reaģēt, neitralizējot apdraudējuma objektus.

"Šobrīd Latvijas pretgaisa aizsardzības spējas gan mērķu identificēšanas, gan reaģēšanas ziņā ir nepietiekamas", norāda Vējonis.

Latvijas pretgaisa spēju modernizāciju, kā arī tai nepieciešamo finansējumu vistuvākajā laikā plānots apspriest ar valdības vadītāju Straujumu.

Aizsardzības ministrija līdz šī gada 1.jūnijam valdībā iesniegs ziņojumu, kurā sniegs detalizētus pretgaisa aizsardzības spēju attīstīšanas risinājumus.

Šobrīd Latvijas gaisa telpas aizsardzība tiek nodrošināta, izmantojot Lielvārdē, Ventspilī un Rēzeknes novada Audriņos izvietotos radiolokatorus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!