Foto: Zudusī Latvija
Katru pavasari, sniegam un ledum kūstot, Latvija sagaida pavasara palus, upēs veidojas ledus sastrēgumi un applūst teritorijas, tostarp ēkas un infrastruktūras objekti. Daba Latviju nesaudzēja arī šogad, no ārpasaules uz vairākām dienām izolējot vairākus ciematus Daugavpils novadā un appludinot Pļaviņas.

Ledus iešanas radītie bojājumi infrastruktūrai un radīto krāvuma ainavas ir iespaidīgas, taču tās nespēj sacensties ar to, ko Latvija pieredzēja pagājušā gadsimta sākumā. Arhīva foto redzams, ka ledus kalni bija lielāki un postaža – smagāka.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) projektu "Zudusī Latvija" piedāvājam aplūkot dažas pastkartes un fotogrāfijas, kas lielākoties uzņemtas pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados. Foto kolekcija tapusi, projekta veidotājiem sadarbojoties gan ar muzejiem, gan privātām personām.

Šajā foto redzams, kā 1924. gada aprīlī ledus sastrēgumi Daugavā palu laikā nodarīja lielus postījumus – sagrāva Lībekas tiltu un vecā Dzelzceļa tilta pagaidu koka posmus.

Šis foto uzņemts 1939. gadā ledus iešanas laikā. Cilvēki esot saskrējuši skatīties, kā ledus salauž aizsprostu un ieplūst būvlaukumā.

Šeit redzams Tomes pagasts. Pagasta ļaudis 1924. gada aprīlī skāra smagi plūdi. Tomēnieši gan ievērojamus plūdus piedzīvojuši arī vēl senākā vēsturē. Īpaši lielu postu apdzīvotās vietas ļaudīm nodarīja 1709. gada plūdi, kas iznīcināja teju visas mucenieku darbnīcas un amatnieku darbavietas.

Projekta "Zudusī Latvija" arhīva foto:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!