Foto: LETA
Spēcīgā vētra, kas pirmdien plosās Latvijā, nopostījusi arī Mākslas akadēmijas jumta daļu, portālu "Delfi" informēja akadēmijas komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Kurpniece.

Viņa pastāstīja, ka akadēmijai bojāts jumta segums aptuveni 30 kvadrātmetru platībā. Precīzs postījumu apmērs gan pagaidām neesot zināms – to noskaidros otrdien, kad bojājumus novērtēs speciālisti.

Norautā jumta dēļ ir apdraudēta Mākslas akadēmijas aula, kur notiek izstādes un ir vērtīgi vēsturiski griestu gleznojumi un rotājumi, stāstīja Kurpniece.

Viņa informēja, ka par notikušo ir paziņots Kultūras ministrijai un "saņemti signāli", ka ministrija sniegs atbalstu jumta remontam. Izmaksas varētu sasniegt tūkstošus latu, liecina pašreizējās aplēses, stāstīja Kurpniece.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) uzdevusi līdz šīs nedēļas beigām apkopot informāciju par iespējamiem vētras nodarītajiem postījumiem arī citām ēkām, kurās atrodas kultūras un mākslas iestādes, informē Kultūras ministrija.

Lai ziņotu Ministru kabinetam par situāciju un, iespējams, lūgtu kompensēt vētras postījumus no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, Jaunzeme-Grende vēlas gūt pilnu priekšstatu par spēcīgā vēja radītajām sekām kultūras un mākslas iestādēs.

Jau vēstīts, ka pirmdien Latvijas teritorijas lielākajā daļā plosījās brāzmains vējš ar ātrumu 20-23 metri sekundē, piekrastē vēja brāzmas sasniedza 25 līdz 30 metrus sekundē. Vētra lauzusi kokus, norāvusi jumtus un bojājusi elektrolīnijas, kā dēļ vēl pēcpusdienā bez elektrības bija 28 tūkstoši "Latvenergo" klientu. Kokam uzkrītot uz automašīnas, cietusi arī kāda sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!