Foto: LETA
Pirmdienas rītā vētras dēļ bez elektrības ir daudzi tūkstoši mājsaimniecību visos Latvijas reģionos, visvairāk elektrolīniju bojājumu ir Latgalē un Vidzemē.

Pēc plkst.8 avārijas atslēgumi bija reģistrēti 1950 transformatoru punktu teritorijās, liecina elektroapgādes atslēgumu karte. Tas nozīmē, ka bez elektrības Latvijā tobrīd bija vairāk nekā 20 tūkstoši Latvijas energokompānijas "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" klientu.

Vēja brāzmas ar vētras spēku vai tuvu tam plosījušās un vēl turpina plosīties visā Latvijā, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

LVĢMC novērojumu tīklā lielākais vēja ātrums brāzmās pirmdien līdz plkst.8 reģistrēts Liepājas ostā un Mērsragā - 25 metri sekundē (m/s). Kolkā un Ventspilī bija brāzmas līdz 24 m/s, līdz 20-23 m/s vējš pastiprinājās arī Dobelē, Jēkabpilī, Saldū, Stendē, Rēzeknē, Rīgā un Zosēnos. No dažām novērojumu stacijām vētras izraisīto elektroapgādes traucējumu dēļ dati nav pienākuši.

Kurzemei un Zemgalei stiprākais vējš ir pāri, bet vietām Latgalē un Vidzemē vētra rīta stundās vēl var pieņemties spēkā, brīdina sinoptiķi.

Latvijā ir sasniegts jauns 26.decembra siltuma rekords - Rīgā, Dobelē un Mērsragā plkst.8 reģistrēti +9,2 grādi. Saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem Jūrmalas apkaimē no rīta bijuši pat +9,7 grādi.

Iepriekšējais Otro Ziemassvētku maksimālās gaisa temperatūras rekords bija no +3,5 grādiem Alūksnē līdz +7,7 grādiem Kolkā un Ventspilī. Jauns 26.decembra siltuma rekords ir sasniegts gandrīz visās novērojumu stacijās.

Lietus mitējies un debesis Latvijā skaidrojas. Arī Rīgā debesis skaidrojas, gaisa temperatūra pēc plkst.8 pakāpās līdz nepilniem +10 grādiem. Dienvidrietumu vējš brāzmās pūš līdz 17 m/s, laika posmā no plkst.4 līdz 5 Rīgas centrā tika reģistrētas atsevišķas brāzmas līdz 21 m/s, tikpat stipras vēja brāzmas bija arī Daugavgrīvā.

Ūdens līmenis Daugavā Rīgas centrā paaugstinājies gandrīz metru virs vidējā līmeņa un, visticamāk, tuvākajās stundās pārsniegs metra atzīmi, tomēr plaši plūdi nav gaidāmi ne Rīgā, ne citviet Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!