Rīgas mēra pienākumu izpildītājs vicemērs Sergejs Dolgopolovs ceturtdien uzdeva pilsētas izpilddirektoram Mārim Tralmakam sagatavot priekšlikumus domei par papeļu iznīcināšanu pilsētā. Arī Tralmaks domniekiem norādīja, ka visas papeles ir jāiznīcina un nav pamata tās saglabāt.
Savukārt Rīgas pašvaldības policijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Oļģerts Močuļskis uzskata, ka pilsētā vajadzētu iznīcināt visas papeles, jo ceturtdien notikušais nelaimes gadījums neesot pirmais, kad tās apdraud cilvēku dzīvību.

Rīgā pašlaik ir vairāk nekā 3000 avārijas stāvoklī esošu papeļu, bet šovasar līdzekļu trūkuma dēļ izzāģētas tikai 502. Bez papelēm Rīgā esot arī daudzi citi avārijas stāvoklī esoši koki. Tik daudz bojātu papeļu Rīgā esot tāpēc, ka to vidējais mūža ilgums ir 50 gadi un lielākā daļa šo koku arī stādīti 50.gados.

Atbildība par bojāto koku nenovākšanu jāuzņemas domes Vides komitejai, kura koku izzāģēšanai paredzētos līdzekļus aptuveni 4000 latu apjomā novirzījusi citiem nolūkiem, piemēram, metro hidrauliskās izpētes urbumu tamponāžai. Vides departaments naudas trūkuma dēļ vēl esot parādā aptuveni 20 000 latu uzņēmumiem, kuri novāca nolauztos kokus un zarus un izzāģēja cietušos kokus pēc spēcīgās vētras šā gada jūlija sākumā.

Savukārt Vides komitejas priekšsēdētājs Valdis Kalnozols esot "apņēmies izpētīt šo koku zāģēšanas lietu" un jau pieprasījis dokumentus. Pēc komitejas rīcībā esošajiem datiem, šovasar izzāģēti 879 bojāti koki, bet vainagi sakārtoti vairāk nekā 1000 kokiem.

Komiteja neesot lūgusi nekādus līdzekļus no departamenta speciālā budžeta, kas paredzēts koku zāģēšanai un apstādījumu sakārtošanai, un 1.oktobrī atlikums tajā bijis 36 928 lati. Metro šahtu tamponāžai Vides komiteja lūgusi departamentam atrast līdzekļus, jo tas bijis ļoti nepieciešams. Metro veidošanai izurbtās šahtas daudzviet sniegušās līdz gruntsūdeņiem un radījušas iespējama piesārņojuma draudus daļai Rīgas dzeramā ūdens krājumu. Šim mērķim iztērēti 4 tūkstoši latu.

Ceturtdienas rītā spēcīgā vējā nogāzta papele uzkrita kādai 21 gadu vecai sievietei, kura no gūtajām traumām mira. Negadījums noticis Valmieras ielā pie degvielas uzpildes stacijas "Trest" neilgi pēc plkst.9. Jūlija sākuma spēcīgajā vētrā līdzīgs negadījums notika Lidoņu ielā, kurā arī gāja bojā jauna sieviete.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!