Foto: Valsts policija

Cigarešu ražošanas iekārtu pazušana izmeklēšanas laikā notikusi pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde visus administratīvo pārkāpumu lietu materiālus 2014. gada 21. oktobrī nosūtīja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldei jautājuma lemšanai par kriminālprocesa sākšanu, informē VID.

VID Sabiedrisko attiecību daļā skaidroja, ka VID Muitas policijas pārvalde 2014. gada 13. oktobrī kontroles veikšanai apturēja kravas automašīnu ar 7,2 miljoniem cigarešu kravu. Cigaretes bija bez akcīzes markām. Teritorijā, kurā atradās cigarešu ražotne un noliktava, tika veikti kontroles pasākumi un noskaidrots, ka kravas pavaddokumenti nav reģistrēti uzņēmuma uzskaites sistēmās.

Par konstatētajiem pārkāpumiem VID Muitas policijas pārvaldē 13. oktobrī tika sākta lietvedība administratīvo pārkāpumu lietā. Turpinot pārbaudi, tika konstatēta arī virkne citu pārkāpumu, kas saistīti ar akcīzes preču apriti. Divu sākto lietvedību gaitā tika izņemts liels daudzums cigarešu, kas tika nodots glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Lai nodrošinātu iespēju veikt aizturēto cigarešu atbilstības noteikšanu, apstiprinot vai noliedzot faktu, ka aizturētās cigaretes ražotas konkrētajā uzņēmumā, cigarešu ražošanas iekārtas netika demontētas un izvestas, bet, ņemot vērā, ka uzņēmuma teritorija ir slēgta teritorija, aprīkota ar video novērošanu un nodrošināta ar apsardzi, iekārtas tika nodotas atbildīgā glabāšanā komersanta valdes priekšsēdētāja pilnvarotai personai, skaidroja VID.

Balstoties uz Kriminālprocesa likuma pantu par institucionālo piekritību, VID Muitas policijas pārvalde visus administratīvo pārkāpumu lietu materiālus 2014. gada 21. oktobrī nosūtīja VP Rīgas reģiona pārvaldei jautājuma lemšanai par kriminālprocesa sākšanu. VP 2014. gada 27. oktobrī pieņemts lēmums par kriminālprocesa sākšanu.

"Tā kā šīs cigarešu ražotnes nelegāli saražotā tabakas produkcija tika regulāri aizturēta vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs, šī likumpārkāpuma atklāšanā sadarbojās vairāku valstu muitas un policijas dienesti, kas kādā no sarunām informēja Muitas policijas pārvaldi par to, ka izņemtās cigarešu ražošanas iekārtas esot pazudušas. VP pārstāvji iekārtu pazušanas faktu apstiprināja un informēja, ka par iekārtu pazušanu bijis uzsākts kriminālprocess," norāda VID.

VID Muitas policijas pārvalde 2015. gada 31. jūlijā nosūtīja vēstuli ģenerālprokuroram ar lūgumu veikt pārbaudi par VP sāktā kriminālprocesa virzību un tajā pieņemto lēmumu atbilstību.

Kā ziņots, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers trešdien LTV "Rīta panorāmā" norādīja, ka VP Rīgas reģiona pārvaldē tiek novilcināta krimināllietu izmeklēšana, tāpēc būtu jāvērtē šīs struktūras vadītāju atbildība.

Kalnmeiers kā piemērus minēja divas lietas. Runājot par gadījumu, kad, izmeklējot pārkāpumus cigarešu ražotnē, neskaidros apstākļos pazuda cigarešu ražošanas līnija, Kalnmeiers vērtēja, ka pārkāpumi ir saskatāmi gan Muitas policijas, gan VP darbā - no muitas puses bijusi vērojama neprofesionāla rīcība, bet no policijas puses - bezdarbība. Jautājums kopumā neesot pienācīgi ātri risināts un dažādas izmeklēšanas darbības tikušas novilcinātas, līdz ar ko brīdī, kad ieradās policija, ražošanas iekārtu vairs nebija.

Mehānisms, kā notika aizvešana, un aizvedēji esot skaidri, procesā bijuši iesaistīti cigarešu ražotājs un iekārtu īpašnieki, taču sīkākas detaļas ģenerālprokurors izmeklēšanas interesēs neatklāja.

Par nolaidību minētās lietas izmeklēšanā ticis sākts kriminālprocess, kuru izbeidza, bet vēlāk ar prokurora lēmumu atjaunoja un pašlaik tas joprojām ir izmeklēšanā.

Ģenerālprokurors mudināja, ka VP vadībai būtu jāpievērš uzmanību norisēm šajā policijas iestādē un jāvērtē, piemēram, VP Rīgas reģiona pārvaldes kriminālpolicijas vadītāja Andreja Sozinova atbildība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!