Valsts ieņēmumu dienests (VID), trešdien pārbaudot tirgotājus Rīgas Centrāltirgū, konfiscēja 1,4 tonnas augļu un dārzeņu, kurus nodos Latvijas bērnunamiem, informēja VID.

VID darbinieki pārbaudīja 23 tirdzniecības vietas un konstatēja dažādus pārkāpumus. Pārbaužu laikā konfiscētā bezsaimnieka manta – teju pusotra tonna dārzeņu un augļu – tika nodoti Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centram tālākai piegādei bērniem dažādos Latvijas bērnu namos.

Pārbaudes laikā VID inspektori, tēlojot pircējus, aptaujāja pārdevējus par piedāvātajiem dārzeņiem un augļiem un veica kontrolpirkumus. Pēc pirkuma VID darbinieki uzrādīja dienesta apliecību un pilnvarojumu un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu.

11 tirdzniecības vietās VID inspektori konstatēja, ka tiek tirgoti augļi un dārzeņi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, kā arī tirdzniecības vietās nav uzstādīts elektroniskais kases aparāts. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, visos 11 gadījumos pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot dokumentus, kas ir nepieciešami, lai veiktu tirdzniecību tirgus teritorijā. Rezultātā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par augļu un dārzeņu konfiskāciju.

Kopumā tika konfiscēti 698,6 kilogrami augļu un 670 kilogrami dārzeņu, tajā skaitā 63,8 kilogrami banānu, 55,6 kilogrami zemeņu, 6,3 kilogrami zaļo lociņu, 38,5 kilogrami gurķu, 63 kilogrami meloņu, 447,1 kilograms tomātu, 53,2 kilogrami svaigo kāpostu, 22,9 kilogrami redīsu, 86 kilogrami zaļo salātu, 304,4 kilogrami apelsīnu, 28,3 kilogrami greipfrūtu, 24 kilogrami bumbieru, 91 kilograms ābolu, 68,5 kilogrami citronu, 4 kilogrami ķiploku un 12 kilogrami baklažānu.

Tā kā augļi un dārzeņi ir ātri bojājošās prece, tā ir jārealizē īsā laika posmā. VID gadījumos, kad pārbaudēs ir konfiscēti augļi un dārzeņi, par kuriem Pārtikas veterinārais dienests ir izsniedzis sertifikātu, ka tie atbilst tirdzniecības standartiem, tos nodod Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centram tālākai piegādei bērniem dažādos Latvijas bērnu namos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!