Foto: AFI

Pārvaldot administratīvajos un kriminālprocesos konfiscēto mantu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) nav panācis to, lai valsts saņemtus visus tai pienākošos ieņēmumus, kā arī citus pārkāpumus un nepilnības, informē Valsts kontroliera biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa - Milzarāja.

VID pusotru gadu nav aprēķinājis un nav iekasējis samaksu par konfiscēto mantu vai dokumentu glabāšanu gadījumos, ja administratīvajā lietā ir piemērots sods un pieņemts lēmums par mantas atdošanu.

Tāpat atklājies, ka VID bezdarbības dēļ ilgāk par četriem mēnešiem Nodrošinājuma valsts aģentūras glabāšanā ir atradusies valstij piekritīgā manta pēc 57 pieņemtajiem lēmumiem administratīvo pārkāpumu lietās, kas pieņemti, sākot no 2010.gada decembra, un kuru kopējās glabāšanas izmaksas sasniegušas Ls 40 960.

Revīzijā konstatēts arī, ka netiek nodrošināti vienoti reģistri visu VID struktūrvienību konfiscētās mantas uzskaitei, tāpēc nav iespējams kontrolēt tālāko rīcību ar šo mantu un pārliecināties, vai valsts budžetā ir nonākuši visi pienākošies ieņēmumi. Lai arī viens no VID uzdevumiem ir uzskaitīt valstij piekritīgo mantu, VID rīcībā nav rīku, lai gūtu pārliecību, ka visas atbildīgās iestādes ir nosūtījušas informāciju par pieņemtajiem lēmumiem administratīvo pārkāpumu lietās, kas paredz mantas konfiskāciju, un ka visi zvērinātie tiesu izpildītāji ir snieguši informāciju par konfiscēto mantu.

Tāpat VID sagatavo divus pārskatus, kuros tiek iekļauta informācija par ieņēmumiem no valstij piekritīgās mantas realizācijas, taču tajos tiek uzrādīta atšķirīga informācija. 2012.gadā dati atšķīrās kopumā par Ls 104 933, bet 2013.gada pirmajā pusgadā – par Ls 270 699.

Valsts kontrole norāda uz nevērīgu attieksmi pret normatīvo aktu prasībām: piecu darba dienu laikā pēc attiecīgu dokumentu saņemšanas VID jāorganizē valstij piekritīgās mantas realizācija, nodošana bez maksas vai iznīcināšana, taču revīzijā konstatēts, ka dienests sāk rīkoties ar šo mantu vidēji pēc 37 darba dienām.

Savukārt gadījumos, kad valstij piekritīgā manta tiek iznīcināta, uzskaites lietās un reģistrā neparādās informācija par to, kādēļ tā iznīcināma.

Likumības revīzijā VID struktūrvienībās konstatēto nepilnību novēršanai Valsts kontrole ir sniegusi 11 ieteikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!