Cēsu lidlaukā ceturtdien tika palaista izmēģinājuma raķete, ar kuras palīdzību pārbaudīti dažādi Latvijā topošās kosmosa raķetes raidītāji.

Raķetes palaišana bijusi veiksmīga, apliecināja modelisti.

Saskaņā ar pasākuma rīkotāju sniegto informāciju 2018. gadā kosmosā dosies pirmā Latvijā radītā raķete, kas varētu sasniegt 100 kilometru augstumu.

Palaistā raķete ir otrais izmēģinājuma lidaparāts, kas spēj attīstīt ātrumu līdz pat 200 metriem sekundē un sasniegt divu kilometru augstumu. Lai sasniegtu maksimālo lidojuma augstumu, raķetes svars ir tikai 300 grami un tā ir aprīkota ar četrus gramus vieglu video kameru, kā arī borta datoru, kas sver deviņus gramus, portālam "Delfi" pavēstīja rīkotāji.

Ceturtdien tika pārbaudīti topošās Latvijas pirmās kosmosa raķetes telemetrijas datu raidītāji, augstuma mērīšanas sistēma, izpletņa atšaušanas sistēma, kā arī video tiešraides raidītājs.

"Veiksmīgais izmēģinājuma raķetes starts, ar kura palīdzību izdevās pārbaudīt virkni lidaparātam būtisku tehnoloģiju, līdz vasarai ļaus projekta komandai izgatavot un izmēģināt raķetes palaišanas platformu. Esam plānojuši, ka no šīs platformas 2018. gadā ar hēlija baloniem atmosfērā līdz 30 kilometru augstumam pacelsim Latvijas pirmo kosmosa raķeti, kur, iedarbinot tās dzinējus, raķetei būtu jāsasniedz 100 kilometru augstums jeb atklātais kosmoss," stāsta projekta idejas autors Pauls Irbins.

Irbins piebilst, ka pirms pirmās Latvijas kosmosa raķetes palaišanas paredzētas vēl vairākas izmēģinājumu kārtas. "Ar hēlija baloniem uzceļot raķeti stratosfērā, plānots jau šovasar sasniegt 50 kilometru augstumu un pēc tam jau 10 kilometrus arī no zemes," viņš klāsta.

"Šī ir strauji augoša nozare, kurā, attīstot un radot jaunas viedās tehnoloģijas, pat tāda maza valsts kā Latvija var kļūt par vērā ņemamu spēlētāju," pauž AS "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Projekts "Pirmie Latvijas 100 km kosmosā", kura ietvaros norisinās darbs pie raķetes izstrādes, ir zinātkāres centra "Zinoo" iniciatīva, kas tika uzsākta 2016. gadā, bet pirmais raķetes prototips tika izmēģināts pērnā gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!