Foto: F64
Bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir piekritusi premjera Valda Dombrovska (JL) izteiktajam oficiālajam uzaicinājumam kandidēt Eiropas Savienības (ES) prezidenta amatam, portālu "Delfi" informēja viņas pārstāve Daina Lasmane.

Piedāvājumu premjers Vīķei-Freibergai trešdien izteicis telefoniski.

Vīķe-Freiberga piekritusi kandidēt, ja Latvija šim amatam viņu oficiāli virzīs. Par to trešdien bijusī prezidente runājusi arī ar premjeru Valdi Dombrovski (JL), taču sīkāk šo sarunas saturu Lasmane nekomentē.

Vīķe-Freiberga no 1999. gada līdz 2007. gadam bija Latvijas prezidente. Savas prezidentūras laikā Vīķe – Freiberga guva atpazīstamību un autoritāti pasaulē, un pirms vairāk nekā gada tika nominēta ANO ģenerālsekretāra amatam. Tomēr vēlēšanās viņa zaudēja. Bijušās prezidentes darbība pēdējos divos gados ir izpaudusies kā līdzdalība dažādos sabiedriskos pasākumos gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Uz Eiropas prezidenta amatu Vīķe – Freiberga gan nav vienīgā kandidāte. Jau iepriekš augstajam amatam kā kandidāti minēti bijušais Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs, pašreizējais Luksemburgas valdības vadītājs Žans-Klods Junkers, bijušais Somijas premjers Pāvo Liponens un Nīderlandes valdības vadītājs Jans Peters Balkenende.

Eiropas prezidenta jeb Eiropas Savienības Padomes priekšsēdētāja amats ir jauns postenis un neviens agrāk šādu posteni nav ieņēmis. Tomēr šādu posteni paredz Lisabonas līgums. Paredzams, ka prezidenta postenī viens termiņš ilgs 2,5 gadus, tomēr būs iespēja tajā palikt arī uz otru termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!