Eksprezidente Vaira Vīķe-Freberga otrdien intervijā veltīja skarbus vārdus jaunajam ASV prezidentam Donaldam Trampam, kā arī norādīja uz nepilnībām Latvijas tieslietu sistēmā.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "1 pret 1" viņa pārrunāja iespaidus par ASV prezidentu Trampu, viņa iespējamo tikšanos ar Krievijas prezidentu, inaugurācijas pasākumu, kā arī par Eiropas valstu sadarbību militārajos jautājumos.

"Tramps ir pārspējis savu draugu Putinu," raidījumā uzsvēra Vīķe-Freiberga, kura norādīja, ka ASV prezidents viennozīmīgi ir licis runāt par sevi visai pasaulei.

"Būs interesanti skatīties, kā satiksies divi "alfa tēviņi" vai gaiļi. Tagad satiksies divi gorillas džungļos, būs interesanti," tā par ASV prezidentu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pauda eksprezidente.

Bijusī Latvijas prezidente raidījumā kritizēja Trampa runu svinīgajā inaugurācijas pasākumā Vašingtonā, kad viņš nodeva svinīgo zvērestu. "Savā runā viņš apvainoja bijušos ASV prezidentus, bet arī senatorus, kongresmeņus, bijušos darbiniekus un civildienestu," par Trampa inaugurācijas runu sprieda Vīķe-Freiberga. "Neviena inaugurācijas runa nav bijusi tik šķeltnieciska kā Trampa runa," uzskata eksprezidente.

Viņa arī kritizēja Trampu par viņa izteikumiem attiecībā uz NATO, kad Tramps pirms inaugurācijas laikrakstiem "Bild" un "The New York Times" sacīja, ka NATO ir novecojusi alianse, kuras dalībvalstis pietiekami daudz līdzekļu nevelta aizsardzībai. "Neviens [prezidents] nekad nav apšaubījis NATO lietderīgumu," uzsvēra eksprezidente. Uz raidījuma vadītāja jautājumu par Eiropas spējām militārajā jomā viņa atzina, ka nepieciešama lielāka sadarbība. "Eiropai ir vairāk jāsadarbojas aizsardzības jomā – nepieciešama lielāka sadarbība un līdzekļi aizsardzībai," sprieda Vīķe-Freiberga.

Tāpat eksprezidente vēlreiz atgādināja, ka "tautas balsojums [ASV prezidenta vēlēšanās] piederēja demokrātiem". Viņa norādīja, ka Tramps koncentrējis savu kampaņu uz tiem štatiem, kurus demokrāti bija kļūdaini atstājuši novārtā, kas arī nostrādājis viņam par labu ASV prezidenta vēlēšanās.

Runājot par valsts iekārtām, Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka vadība nereti var valsti nolaist līdz gruntij. "20 gadu laikā valsti var nolaist uz pilnīgu grunti, un to mēs redzam vairākās valstīs," norādīja Vīķe-Freiberga. "Latvijai tik grūts liktenis nav bijis," viņa uzskata.

"Neviens nevar gulēt uz lauriem. Un mēs arī nē." Viņa atgādināja, ka latvieši nemaz nav "zemē metami". "Mēs [Latvijā] esam progresējuši, bet mums jābūt skaidrībā par to, ka mēs nebūt neesam sasnieguši virsotnes," atgādināja Vīķe-Freiberga. Raidījuma vadītājs Gundars Rēders eksprezidentei arī atgādināja, ka tomēr Latvija tiek bieži salīdzināta ar kaimiņvalsti Igauniju. "Igauņi sevi ļoti labi reklamē," norādīja eksprezidente, "daudzās jomās mums par daudz viņi ir priekšā, bet tam nav iemesla." Viņa atgādināja, ka agrāk, piemēram, Latvijā bija vairāk zinātnieku nekā Igaunijā.

Savukārt par Latvijas tieslietu sistēmu, Vīķe-Freiberga norādīja, ka Latvijā nepieciešami uzlabojumi. Viņa arī atgādināja, ka politiski neatkarīga tieslietu sistēma negarantē to, ka būs godīga un nekorumpēta juridiskā sistēma. "Ir jābūt profesionālai tiesnešu izvērtēšanai," norādīja bijusī prezidente, "ir jābūt mehānismam, kas izvērtē viņu spriedumu kvalitāti." Viņa arī norādīja, ka tieši tieslietu sistēmas sakārtošana būtu labākā dāvana Latvijai simtgades svētkos.

Raidījuma izskaņā, kurā tika runāts par Latvijas simtgades svētkiem un latvisko identitāti, politiķe atgādināja, ka "tautai ir vajadzīgs nemitīgs atgādinājums par savu individuālo vērtību, kā arī to, ka cilvēka vērtība ir pašsaprotama".

Arī vairāki soctīklu lietotāji otrdienas vakarā par raidījumā pārrunātajiem tematiem sākuši diskusiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!