Foto: LETA
Starptautisko aizdevēju vēlme tikties ar Ventspils mēru Aivara Lembergu (LunV) saistīta ar to, ka ziņas par viņa ietekmi Latvijas politikā ir nonākušas arī Vašingtonā un Briselē, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Latvijā nevienam nav izbrīns par Lemberga politisko ietekmi, un šī ziņa, acīmredzot, ir aizgājusi arī līdz aizdevējam. Ziņas par Lembergu ir gan Briselē, gan Vašingtonā," sacīja ministrs.

Tomēr, viņaprāt, šīs sarunas ir ļoti nozīmīgas, jo tas dos koalīcijas partneriem Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) iespēju tiešā veidā izteikt savas pretenzijas par plānotajiem konsolidācijas pasākumiem vai izklāstīt savus uzstādījumus. "Lai nebūtu starpnieki, Lemberga kungam visas šīs lietas jāpārrunā tieši ar aizdevējiem," sacīja Vilks, paužot cerību, ka tas ļautu izvairīties no tādas kavēšanās ar lēmumu pieņemšanu, kāda tika pieredzēta pērn gada beigās un šī gada sākumā, pieņemot šā gada budžetu un spriežot pasr papildu 50 miljonu latu konsolidāciju, ko pieprasīja starptautiskie aizdevēji.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" atzina, ka aizdevēji paši nosakot, ar ko vēlas tikties. Viņš norādīja, ka savulaik premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdības laikā, arī apvienībai "Vienotība" bijušas atsevišķas tikšanās ar aizdevējiem.

Saeimas deputāte, FM parlamentārā sekretāre Ilze Viņķele intervijā laikrakstam "Diena" uzsver, ka "aizdevēji kopš pirmās dienas ir norādījuši uz jomām Latvijā, kas nav ilgtspējīgas un tādēļ reformējamas". "Stāsts, ka Latvijas augstākās izglītības sistēma atražo pusinteliģentus bezdarbniekus un ka mūsu augstskolu konkurētspēja Eiropas kontekstā ir tālu no vēlamā, nav pēkšņi atklājies noslēpums," uzsver deputāte.

Viņa norāda, ka "Lemberga sevišķā uzrunāšana varbūt ir jaunums, bet ne pēc satura". "Dažādā izpratne par budžeta konsolidāciju ir bijusi zināma kopš sākta gala, un ZZS pārstāvji pie viena galda ar mums ar aizdevēju pārstāvjiem ir tikušies arī pagājušās misijas laikā," sacīja amatpersona. "Tas nav nekāds nebijis FM aicinājums EK [Eiropas Komisijai] runāties ar ZZS. Varam runāt par lielāku izpratni koalīcijas partneru starpā, par agrīnāku iesaisti un iespēju ZZS pārliecināt, ka tehniskās, smagās ikdienas sarunas notiek korekti - ka tur nekas netiek interpretēts citādi," norāda Viņķele.

Bet par tikšanu galā ar ZZS un aizdevēju palīgā aicināšanu jāsaka: ja paši sev nespēsim palīdzēt, tad neviens to nespēs. Ja EK nav varējusi izspiest jau pirms pāris gadiem definētās reformas, ar vienu braucienu uz Ventspili to arī nevarēs izdarīt.

Situācijas novērtējums un izpratne par to, vai turpinām izvirzītos mērķus un ejam uz eiro, ir tikai un vienīgi Latvijas puses apņemšanās ziņā. Un atbildība valdībā par to ir solidāra kā Vienotībai, tā zemniekiem.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji izteikuši vēlmi tikties ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) vadību un Ventspils mēru Lembergu, lai pārrunātu ZZS alternatīvos priekšlikumus valsts budžeta konsolidācijai. Tikšanās esot plānotas aprīļa sākumā.

ZZS ir paziņojusi, ka šogad un turpmākajos gados plānotie izdevumu samazinājumi budžetā nedrīkst skart pensijas un pabalstus. FM iepriekš atzina, ka šā gada budžetā papildus nepieciešamo 50 miljonu latu konsolidāciju nācies īstenot vairāk uz nodokļu celšanas, mazāk – izdevumu samazināšanas rēķina tieši ZZS iebildumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!