Foto: Reuters/Scanpix
Sociālajā tīklā "Facebook" strauji popularitāti ieguvis jauns viltus stāsts, kas vēsta par nežēlīgu slepkavību Zviedrijā.

Nepatiesais materiāls publicēts 14. janvārī. Tajā safabricēts stāsts, kā imigrants no Āfrikas Zviedrijas pilsētā Gēteborgā izvarojis un nogalinājis jaunu sievieti. Notikuma datums rakstā netiek pieminēts.

Kā ārzemju avots materiālam norādīts portāls "Jews News", kas iepriekš jau vairākkārt publicējis nepatiesu informāciju. Piemēram, vietne izplatīja arī Latvijā populāro viltus stāstu par četrus gadus veco zēnu, kuru it kā Zviedrijā piekāvuši musulmaņi.

Nepatiesais stāsts par 27 gadus veco Elīnu Krancu publicēts portālos "Focus.lv" un "Runabildes.lv". Pēdējā no minētajām interneta vietnēm apgalvo, ka raksts izlasīts teju 56 tūkstošus reižu, bet sociālajā tīklā "Facebook" cilvēki ar to dalījušies vairāk nekā divarpus tūkstošus reižu.

Lielāko popularitāti anonīmā publikācija ar virsrakstu "Viņa aktīvi atbalstīja bēgļu iebraukšanu Zviedrijā, bet nu vairs diemžēl viņa nav starp mums…" guvusi tieši portālā "Runabildes.lv", sociālajā tīklā "Facebook" tai pievienots pavadteksts: "Skarbā realitāte."

Raksts ilustrēts ar noslepkavotas puskailas sievietes ķermeni.

Patiesībā sieviete vārdā Elīna Kranca tik tiešām savulaik ir dzīvojusi un tikusi noslepkavota, taču tas noticis nevis šogad vai pagājušogad, bet 2010. gadā.

Fotogrāfija izmeklēšanas laikā Zviedrijā tika nopludināta un publicēta pornogrāfijas lapā, kā arī galēji labējās partijas "Zviedru demokrāti" politiķa Andersa Leandera blogā.

Par slepkavību uz 16 gadiem cietumā tika notiesāts 23 gadus vīrietis, kurš uz Zviedriju bija pārcelies no ASV Virdžīnijas štata. Etiopijā dzimušais vīrietis par dažādiem noziegumiem, bet ne slepkavībām, bija vairākkārt sodīts, jau dzīvojot ASV, tiesā izskatītos materiālus skaidro Zviedrijas laikraksta "Aftonbladet" žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!