Nacistu noziedznieku vajātājs Sīmona Vīzentāla centrs ceturtdien publicējis pirmo kara noziedznieku kriminālvajāšanas situācijas ziņojumu, kurā situācija Latvijā novērtēta labāk nekā Igaunijā, Austrālijā, Zviedrijā un citur.
Vīzentāla centra Izraēlas biroja ziņojumā 18 valstis, kuras vai nu uzņēmušas Vīzentāla centra vajātos, vai ir to izcelsmes zeme, vērtētas piecās pakāpēs, katrai piešķirot attiecīgu reitigu no A līdz D, ziņo Izraēlas laikraksts "The Jerusalem Post".

Latvijai, tāpat kā Lielbritānijai, Argentīnai, Lietuvai, Horvātijai un Kostarikai, piešķirts reitings C, kas atšifrēts kā "minimāli pūliņi, kas varēja būt lielāki; nekavējoši nepieciešami papildu pasākumi".

Viszemāko novērtējumu saņēmušas Sīrija un Zviedrija - F, kur kara noziedznieku vajāšana novērtēta kā "pilnīga izgāšanās". Sīrijai pārmesta Alioza Brunnera slēpšana savā valstī, lai gan centram esot pierādījumi viņa dzīvei tur un viņu tur aizdomās kā atbildīgo par 128 500 ebreju nosūtīšanu uz nāves nometnēm. Savukārt Zviedrijai pārmesta atteikšanās vajāt tos noziedzniekus, kas tur nonākuši pēc Otrā pasaules kara.

"Šķiet ārkārtīgi dīvaini, ka valsts, kura uzņēmusies vadošu lomu izglītošanā par holokaustu, atsakās ar šiem nacistiskajiem vaininiekiem izrēķināties savā zemē," teikts centra atzinumā.

D kategorijā ierindotas Austrija, Austrālija, Skotija, Igaunija un Jaunzēlande, kurās "ir nepietiekami un/vai neveiksmīgi pūliņi". Savukārt B kategoriju izpelnījušās Vācija, Francija, Itālija un Kanāda, bet vienīgais A piešķirts Savienotajām Valstīm, kurām esot "ļoti veiksmīga aktīva kriminālvajāšanas programma", sacīts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!