Foto: Reuters/Scanpix

Patvēruma meklētāju pārvietošanai un uzņemšanai paredzēti ievērojami lielāki līdzekļi nekā bijis nepieciešams. No pērn piešķirtajiem 7,29 miljoniem eiro izlietoti 5,58 miljoni eiro, vētot tos Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka daļa naudas tērēta neatbilstošiem mērķiem.

Rīcības plānu personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā Ministru kabinets (MK) atbalstīja 2015. gada nogalē, paredzot tā izpildei 2016. un 2017. gadam turpat 15 miljonus eiro.

VK, veicot ikgadējo finanšu pārskatu revīziju ministrijās, īpaši pievērsusi uzmanību rīcības plāna izpildei piešķirto līdzekļu izlietojumam. VK revīzijā konstatējusi, ka MK līdz šim nav vērtēta rīcības plāna izpilde un nav analizēti sasniegtie rezultāti.

Rīcības plānam piešķirtie valsts un ES fondu līdzekļi lielākoties tērēti atbilstoši mērķiem. Tomēr to apmērs bijis nepieciešams ievērojami mazāks, nekā sākotnēji paredzēts.

Rīcības plāna izpildei 2016. gadā līdzekļi gandrīz divu miljonu eiro apmērā nav bijuši nepieciešami. No piešķirtajiem 7,29 miljoniem eiro 1,02 miljoni eiro jeb 14% atgriezti valsts budžetā, 698 tūkstoši eiro jeb 10% ar valdības lēmumu pārdalīti citiem mērķiem, bet 200,6 tūkstoši eiro jeb 3% izlietoti neatbilstoši.

VK ieskatā ir jāizvērtē rīcības plāna ietvaros veikto pasākumu rezultāti, atbilstoši pārskatot nākamajos gados piešķiramā finansējuma apmēru. Nebūtu pieļaujams, ka ministriju budžeta bāzes izdevumos tiek paredzēti līdzekļi, kas šim mērķim nav nepieciešami.

Ziņots, ka kopumā uz Latviju pērn pārvietotas 169 personas, no kurām 80 bija nepilngadīgas.

Noteiktie atlases kritēriji paredz, ka priekšroka tiek dota ģimenēm ar bērniem, personām ar vismaz vidējo izglītību un svešvalodu zināšanām, kā arī tiem, kas pauž skaidru piekrišanu pārvietošanai uz Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!