Foto: eVide
Veselības ministrija (VM) Nacionālā veselības dienesta vadītāja amatam neplāno rīkot atklātu konkursu, bet gan kā potenciālus tā vadītājus vērtēs esošos nozares pārstāvjus, sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš nenosauca cilvēkus, kuri tiks vērtēti šim amatam, vien norādīja, ka kandidāti būs no iestādēm, kas saistīti ar veselības aprūpes nozari, tostarp arī pašreizējie Veselības ekonomikas centra (VEC) un Veselības norēķinu centra (VNC) vadītāji.

Līdz šim ministrijā vēl nebija izlemts - rīkot konkursu vai uzticēt Nacionālā dienesta vadīšanu kādam no esošajiem valsts ierēdņiem.

Tāpat pagaidām netiek arī nosaukts termiņš, līdz kuram vadītājs jāsameklē. Kaut arī Nacionālais veselības dienests sāk darbu ar 1.novembri, VM nav mērķa tieši līdz šim datumam izvēlēties iestādes vadītāju, norādīja Šneiders, piebilstot, ka svarīgāk ir sameklēt profesionālu vadītāju. Ja līdz 1.novembrim dienesta vadītāju VM nenosauks, tas neliegs tam sākt darbu, uzsver VM.

Jau vēstīts, ka iepriekš VM lūgusi Labklājības ministrijas (LM) viedokli par Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktores Baibas Paševicas iespējamo pārcelšanu uz Nacionālā veselības dienesta vadītāja amatu.

Kā pastāstīja LM pārstāve Marika Kupče, LM neiebilst, taču arī nerosina Paševicas pārcelšanu amatā. Savukārt VM iepriekš apgalvoja, ka NVA direktore ir tikai viena no iespējamiem kandidātiem uz Nacionālā veselības dienesta vadītāju.

Kā ziņots, Nacionālo veselības dienestu plānots izveidot ar 1.novembri, apvienojot VEC un VNC.

VEC un VNC reorganizācijas un apvienošanas mērķis ir novērst situāciju, kad līdzīgas funkcijas nodrošina divas valsts pārvaldes iestādes. Šāda līdzīgu funkciju nodrošināšana divās institūcijās rada papildu administratīvo slogu, kā arī neveicina koordinētu iesaistīto institūciju darbību veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā un veselības aprūpei paredzēto valsts budžeta līdzekļu efektīvā izmantošanā.

Plānots, ka abu centru reorganizācijā samazināsies līdzvērtīgu amata vietu skaits, tomēr kopējo amata vietu skaitu ir nepieciešams saglabāt, lai jaunizveidotajā Nacionālajā veselības dienestā, kā to paredz Pacientu tiesību likums, ar 2012.gada 1.janvāri varētu nodrošināt arī Ārstniecības riska fonda darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!