Foto: AFP/Scanpix
Veselības ministrija tuvākajā laikā plāno iepirkt sešus miljonus latu vērtas vakcīnas, kas palīdzētu bērniem izsargāties no divām infekcijas slimībām - Rota slimības un dzemdes papilomas vīrusa -, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņo Latvijas Radio.

Pret šo vakcīnu iepirkšanu kategoriski iebilst Latvijas Farmaceitu biedrība un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, kas uzskata, ka šajos ekonomiskajos apstākļos nav nepieciešams maksāt miljonus par tik retu slimību vakcīnām.

Šaubas par vakcīnu iegādes nepieciešamību izteica arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. "Par dzemdes papilomas vīrusu esmu daudz lasījis, bet no finansiāla viedokļa vakcīnu iepirkumu varētu atlikt. Kas attiecas uz Rota vīrusu - domāju, ka tas ir nepamatots iepirkums. Eiropā ir tikai dažas valstis, kas to veic, un to var darīt, ja ir naudas atliku likām," uzsvēra Apinis.

Arī kāda anonīma ģimenes ārste Latvijas Radio paudusi: "Ja mamma pareizi rīkojas, bērnu no Rota vīrusa var izārstēt vienas vai divu dienu laikā. Dzemdes papilomas vakcīna vispār ir vistīrākais mārketinga triks."

Pretējās domās ir veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), uzsverot, ka valstīs, kur tiek mazāk līdzekļu atvēlēts ārstēšanai, vairāk būtu nepieciešams ieguldīt profilaksei.

Rozentāle neatklāj precīzu summu, kas paredzēta vakcīnu iegādei, bet uzsver, ka runa ir par ļoti lielu naudu. "Tie vienmēr ir miljoni imunizācijas valsts plāna ietvaros," atzīst ministre.

Pēc neoficiālas informācijas, Veselības ministrija šīm vakcīnām paredzējusi atvēlēt aptuveni sešus miljonus latu. Latvijas Farmaceitu biedrība un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija uzsver, ka vienas vakcīnas cena ir ap 100 latiem, un tās tiek iepirktas tikai bagātākajās pasaules valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!