Foto: LETA
Lai gan Veselības norēķinu centrs (VNC) izprot radušos situāciju par 2011.gada otrā pusgada nepietiekošo finansējuma apjomu, tomēr piešķirtie valsts budžeta līdzekļi neļauj palielināt pakalpojumu apjomu stacionārajās ārstniecības iestādēs, informē centrs.

VNC rīcībā neesot "objektīvu iemeslu" vienai slimnīcai plānošanu veikt atšķirīgi kā citām, kas atrodas tādos pašos apstākļos, līdz ar to Kuldīgas slimnīcai aprēķinātais finanšu apjoms 2011.gada otrajam pusgadam ir plānots, ņemot vērā apmaksas nosacījumu izmaiņas no 2011.gada 1.jūlija, uzsver VNC.

Līgumu grozījumi stacionārajām ārstniecības iestādēm sagatavoti, ņemot vērā izmaiņas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtības noteikumos, kas ietver Veselības ministrijas darba grupā izstrādāto lokālo slimnīcu un steidzamās medicīniskās palīdzības punktu turpmākās darbības kārtību, kā arī nosaka izmaiņas pakalpojumu apmaksas nosacījumos un tarifos, tajā skaitā precizē viena pacienta vidējās pacienta ārstēšanas izmaksas ķirurģiskajiem un terapeitiskajiem pakalpojumiem, skaidro centrs.

VNC norāda, ka stacionāro pacientu apjoms un līdz ar to arī finanšu apjoms visiem stacionāriem tiek plānots pēc vienotiem principiem. Visi Veselības norēķinu centram piešķirtie valsts budžeta līdzekļi tika ietverti līgumu grozījumu finanšu apjomos.

VNC piedāvātās izmaiņas parakstījušas 15 no 19 stacionārajām ārstniecības iestādēm, informē centrs.

Jau vēstīts, ka Kuldīgas slimnīca ir paziņojusi, ka naudas trūkuma dēļ no 1. septembra pārtrauks akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā. Arī Cēsu slimnīca atsakās pieņemt Veselības norēķinu centra piedāvātos līguma nosacījumus otrajam pusgadam, jo valsts slimnīcām piedāvā mazāk līdzekļu, nekā nepieciešams visu pacientu uzņemšanai, otrdien ziņo "Latvijas Avīze".

Arī Gulbenes un Balvu slimnīcu apvienības valde sākotnēji nolēmusi neparakstīt līgumu, tomēr kapitāldaļu turētājas pašvaldības nolēma, ka līgums jāparaksta, jo pretējā gadījumā slimnīcai vispār nepiešķirs finansējumu.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) trešdien tiksies ar lokālo daudzprofila slimnīcu pārstāvjiem, lai koordinētu sadarbību un lemtu par protesta akcijām pret neatliekamās palīdzības finansējuma samazinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!