Foto: LETA
Latvijas Valsts kontroliere Inguna Sudraba apsvērusi iespēju veidot jaunu politisku partiju un būt šīs partijas premjera amata kandidāte pirms 10.Saeimas vēlēšanām, taču viņas politiskās ambīcijas amerikāņu diplomāti apšaubīja, klāstīts ASV vēstniecības Latvijā ziņojumā Valsts departamentam 2010.gada sākumā. Sudraba portālam "Delfi" gan sacīja, ka esot pārprasta, jo partiju dibināt viņa neesot gribējusi.

Slepenajā ziņojumā, kas publiskots interneta vietnē "WikiLeaks", pausts, ka valsts kontroliere sākusi asi kritizēt valdību par rīcību ekonomiskās krīzes laikā, un šī kritika esot skaidrojama ar politiskajām ambīcijām. "Konfidenciālās tikšanās laikā ar vēstniecību Sudraba atklāja plānus veidot jaunu politisko partiju un, iespējams, kļūt par premjera amata kandidātu 2010.gada 10.Saeimas vēlēšanās," pausts ziņojumā.

Ziņojumā gan norādīts, ka Sudraba tikšanās laikā nepiedāvāja konkrētu ekonomisko programmu un vairāk pievērsusies valdības kritikai. "Līdz šim Sudrabas politiskās ambīcijas palikušas labi glabāts noslēpums," teikts slepenajā ziņojumā. Tāpat diplomātu ziņojumā norādīts, ka par spīti Sudrabas popularitātei sabiedrībā, viņas iespējamie panākumi vēlēšanās būtu apšaubāmi.

Ziņojumā atgādināts par Sudrabas kritiku valdībai budžeta veidošanas dēļ, jo, viņasprāt, budžets nav orientēts uz mērķiem, tas veidots "matemātiski".

Ziņojumā arī klāstīts, ka 2009.gada novembrī Sudraba un "pirmā postpadomju premjerministra Kārļa Ulmaņa padomnieks Mr. Ivars Markods" (Guntis Ulmanis gan bija pirmais atjaunotās Latvijas prezidents un viens no viņa padomniekiem bija Aivars Markots) prasījuši tikšanos ar vēstniecības pārstāvjiem. Tās laikā viņi klāstījuši plānus par jaunu politisko spēku, kuru varētu vadīt Suraba, bet par kuru galveno dzinuli ziņojumā nosaukts "Mr.Markods", kurš arī apgalvojis, ka iepriekšējos korupciju apkarotājus – "Jauno Laiku", Pilsonisko Savienību un "Sabiedrību citai politikai" – finansiāli atbalstījis un kontrolējis Ventspils mēra Aivara Lemberga oponents Oļegs Stepanovs.

Ziņojumā klāstīts, ka Sudraba un Markods iezīmējuši galvenos punktus sava politiskā spēka platformai, piemēram, latviešu un krievvalodīgo kopienu attiecību uzlabošanu, uz ES un NATO orientētu ārpolitiku, ekonomikas politiku, kas balstās uz pretkorupciju, taču neesot spējuši izklāstīt savu vīziju detaļās. Markods apgalvojis, ka viņus atbalstot daudz valsts pārvaldes amatpersonas, un iespējamais "ideju kongress" varētu notikt martā, lai sagatavotos partijas dibināšanai 2010.gadā. Sudraba atzinusi, ka viņa apsverot iespējas startēt vēlēšanās kā jaunās partijas premjera amata kandidāte, ja izdotos iegūt pietiekami daudz atbalstītāju un atrast finansējumu, norādīts slepenajā ziņojumā.

Komentējot notikumus un tikšanās saturu, ziņojumā norādīts, ka Sudrabas kritika valdībai bieži vien ir pamatota, taču viņas spēja pārvērst "publiska uzrauga" amatā iegūto cieņu politiskajā veiksmē tiek apšaubīta. Ja Sudraba pati nespēs piedāvāt detalizētu vīziju, par kuras trūkumu viņa kritizē valdību, viņas politiskas ambīcijas varētu beigties ar izgāšanos, norādīts diplomātu ziņojumā.

Sudraba portālam "Delfi" atzina, ka tikšanās vēstniecībā kopā ar Markotu ir bijusi, tomēr viņas plānos nav bijis veidot partiju. "Ja es būtu apņēmusies iet politikā, es tur būtu aizgājusi," sacīja valsts kontroliere.

Kā stāsta Sudraba, viņa pāris reizes gadā tiekotiess ar ASV vēstniecības pārstāvjiem, jo viņus interesē valsts kontrolieres viedoklis par norisēm Latvijā. "Esmu stāstījusi savu redzējumu par teorētiski iespējamo nākotnes notikumu attīstību," saka Sudraba, pieļaujot, ka varbūt kādā sarunā pārprasta.

Komentējot to, vai "WikiLeaks" publiskotais ASV vēstnieces Džūdijas Gārberes vērtējums, ka Markots ir partijas veidošanas dzinējspēks, bet Sudraba būtu oficiālā vadītāja, varētu būt pareizs, Sudraba portālam "Delfi" atzina, ka "nezinu, cik tāli bijuši viņa plāni". Viņa atzina, ka "tas bija periods, kad es tikos ar dažādiem cilvēkiem un interešu grupām", jo tolaik politiskās partijas un atsevišķi cilvēki aktivizējušies un nākuši ar Sudrabu runāt.

Tomēr konkrēto citātu, ka "Sudraba apsver kandidēšanu 2010.gada oktobra vēlēšanās kā jaunās partijas premjerministra kandidāte", valsts kontroliere neesot teikusi, viņa apgalvoja portālam "Delfi", pieļaujot, ka tika pārprasta.

Savukārt Markots portālam "Delfi" apgalvoja, ka vēl neesot lasījis "WikiLeaks" publikāciju, jo sēņojot, tāpēc pagaidām no komentāriem atturējās.

Jau ziņots, ka pērn gada sākumā Sudraba publiski klāstīja, ka ne nevēlas nomainīt premjeru Valdi Dombrovski. Sudraba toreiz atzina, ka noraidītu priekšlikumu uzņemties premjera pienākumus, ja tāds tiktu izteikts, tomēr šādu piedāvājumu apsvērtu rudenī pēc Saeimas vēlēšanām, ja Saeimā būtu iekļuvis jauns politisks spēks, "kura darbi neatšķiras no vārdiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!