Foto: F64
Saeimas deputāta, "Vienotības" frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa automašīna "Volvo XC 60" nav pirkta no uzņēmuma "Mūsa Motors" Latvijā, bet gan pa taisno no uzņēmuma Lietuvā. Deputāts portālam "Delfi" noraidīja publiski izskanējušo informāciju par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas un uzvēra, ka ārzemēs mašīnu pirkt bijis lētāk.

Viņš teica - stāsts par to, ka auto tirgotāji no Latvijas "Mūsa Motors" automašīnu "Volvo" pārdevuši kādai firmai Lietuvā, kura to tālāk pārdevusi Zaķa vadītajai firmai, tādējādi izvairoties no nodokļu samaksas, neatbilstot patiesībai. Viņa auto iegādāts Lietuvā un importēts Latvijā. Tikai tad tas arī esot pirmo reizi reģistrēts un iekļauts uzskaitē Latvijā.

"Firma pārskaitīja naudu un mašīna tika saņemta šeit. Pārējās detaļas es necenšos saprast," teica Zaķis.

Viņam piederošā firma "Datoru centrs" automašīnu ir iegādājusies ārpus Latvijas, jo tā bijis lētāk, turklāt "Latvijā, cik es zinu, mašīnas neražo un griez, kā gribi, tāpat viņa jāpērk kaut kur ārzemēs". Tam, kas braucamo atgādā šurp, nav lielas nozīmes, piebilda tautas kalps.

Zaķis uzsvēra, ka transporta lietošanas nodeva par šī auto lietošanu ir samaksāta, tāpat arī ekstra nodokļi par apvidus auto. Komplektā ar to, ka viņš nelieto no valsts pienākošo transportu valstij, ir radīti pat nevis zaudējumi, bet radīti "zināmi ietaupījumi".

Pieminot publicētos dokumentus, kas parāda viņa saziņu ar "Mūsa Motors" pirms automašīnas iegādes, deputāts bilda, ka tajos norādītās cenas neatbilstot patiesībai, taču "es, godīgi sakot, pat īsti nezinu, par ko ir stāsts, jo es pats ar to nekrāmējos". Tāpat Zaķis piebilda – kad automašīnu ieved valstī uz juridisku personu (viņam piederošo uzņēmumu), daļu PVN tik un tā ir jāmaksā.

Portāls "Pietik.com" otrdien ziņoja, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas "Volvo XC60", nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokli. Portāla pārstāvis Lato Lapsa viņa rīcībā nonākušos dokumentus iesniedza Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Aģentūra LETA vēstīja, ka Lapsa otrdien žurnālistiem sacījis, ka 2011.gada nogalē Zaķis nolēmis iegādāties jaunu automašīnu "Volvo XC60" un vērsies SIA "Mūsa Motors Rīga". Deputāts zinājis, ka viņam būs izdevīgāk, ja automašīnu pirks nevis viņš pats, bet viņam piederošā SIA "Datoru centrs". Zaķis aizdevis savai firmai 34 571 latu. Šī nauda aizskaitīta uz firmas kontu, lai tā iegādātos Zaķa kāroto transportlīdzekli, atbrīvojot viņu no nepieciešamības personīgi nomaksāt PVN.

Taču, ja "Datoru centrs" iegādātos automašīnu tieši no "Mūsa Motors Rīga", tai vienalga nāktos valstij samaksāt PVN, un to atgūt varētu, visticamāk, tikai pēc gada. Tāpēc "Mūsa Motors Rīga" minēto automašīnu par 40 100 eiro pārdevusi kādai Lietuvas firmai, bet tā tālāk - Zaķa firmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!