Foto: LETA

Eksprezidents un Reformu partijas (RP) valdes loceklis Valdis Zatlers ievēlēts Latvijas Medicīnas fonda (LMF) valdē, liecina fonda mājaslapā pieejamā informācija.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Zatlers, nākamgad LMF gaida būtiskas pārmaiņas - līdz ar tā 25 gadskārtas svinībām plānots aktivizēt un izmainīt tā darbību.

Paredzēts, ka LMF jau tuvākajā nākotnē koncentrēsies uz mazāk attīstītu medicīnas nozaru atbalstīšanu. Tāpat plānots aktīvāk strādāt pie LMF publicitātes - pievērst tam sabiedrības uzmanību, rādot, ko sasnieguši stipendiāti, kā aktīvāk piesaistīt mecenātus.

Vaicāts par motivāciju iesaistīties LMF vadīšanā, Zatlers teica, ka ir iejuties gan ārsta, gan pacienta, gan politiķa ādā, tāpēc izprot veselības aprūpes situāciju un tajā risināmos jautājumus.

LMF 1990.gadā ASV Masačūsetas štatā izveidoja brāļi Bertrams un Kristaps Zariņi. Bertrams Zariņš ir Hārvarda Universitātes klīniskās ortopēdijas profesors, bet Kristaps Zariņš - Stenforda Universitātes ķirurģijas profesors.

Fonda izveidei pamatu lika tam pirmajā Latvijas Ārstu kongresā saziedotie 20 000 ASV dolāru (9998 lati). Šobrīd LMF uzņēmušies četri cilvēki - jau minētie brāļi Zariņi, Zatlers, kā arī uzņēmējs Justs Nikolajs Karlsons.

Kopš 2003.gada ik gadu LMF aicina Latvijas medicīnas profesionāļus, arī studentus, pieteikties ceļojumu stipendijai, kas sniedz iespēju doties divu līdz sešu mēnešu ilgā studiju ceļojumā uz Eiropas valstīm, tostarp Skandināvijas valstīm, kā arī ASV, Kanādu vai Austrāliju, un piedalīties slimnīcu, medicīnas centru un universitāšu klīniskajā un/vai pētniecības darbā un studijās.

Stipendija tika nodibināta pēc Bertrama Zariņa pacienta, Latvijas medicīnas atbalstītāja mecenāta Normena Naita rosinājuma pateicība par viņa sekmīgo ārstēšanu. Tā ik gadu tiek sniegta diviem līdz trim Latvijas medicīnā nodarbinātajiem profesionāļiem, atbalstot viņus ar neatmaksājamu līdz 7000 ASV dolāru (3689 latu) lielu stipendiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!