Foto: LETA
Latvijas politikā ir jālaiž pie teikšanas jauna paaudze, kurai nav "āža kāju", cilvēkus, kuri dzīvē jau kaut ko ir sasnieguši, kuriem ir ģimenes un bērni un kuri vēlas darboties Latvijas un savu bērnu labā, ceturtdien intervijā Lavijas Radio sacīja eksprezidents, Zatlera Refotrmu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers.

Viņaprāt, Latvijas iedzīvotāji šobrīd ir "mazliet kā ķīlnieki" politiķu paaudzei, kas 90.gados "izgāja cauri privatizācijai". "Nedarbu sastrādāts daudz, ir jālaiž pie teikšanas nākamās desmitgades paaudze," sacīja Zatlers.

ZRP vadītājs minēja, ka kāda aptauja liecinot - Igaunijā 65% ir gatavi strādāt smagi, lai bērniem būtu labāk, bet Latvijā - tikai 45%.

Zatlera vadītās partijas rindās esot vairāki biedri, kas atgriezušies Latvijā no dzīves ārzemēs un vēlas darboties šeit, jo jūt atbildību. "Tā ir dzīves pieredze un sapratne, ka nav labākas zemes par Latviju," sacīja eksprezidents. Viņš norādīja, ka ZRP biedrus iesaistīties un darboties politikā mudina emocionāls mērķis - panākt, lai cilvēki nebēgtu no valsts. "Pašlaik neviens viņu neizsūta, viņi bēg paši", un šī situācija ir jāmaina, sacīja Zatlers.

Eksprezidents skaidroja, ka pats nolēmnis nekandidēt uz premjerministra amatu, jo esot uzņēmies atbildību "par politisko reformu virzību". Kā piemērus ieceretajām reformām viņš minēja tautas vēlēta prezidenta institūta ieviešanu un citas.

Zatlers kategoriski noraidīja pieņēmumus, ka uzņēmēja Edmunda Sprūdža izvirzīšana premjera amatam ir bijis tikai ZRP manevrs, lai novērstu uzmanību no īstajiem kandidātiem. "Konkurējošajām partijām ir visādi māņu gājieni, kā ietekmēt konkurentu lēmumus. Mums bija trīs premjera kandidāti - Sprūdžs, Vjačeslavs Dombrovskis un es," uzsvēra Zatlers.

Zatlers norādīja, ka neesot bažīgs par ZRP reitinga samazināšanos, ko rāda jaunākās aptaujas, un pauda pārliecību, ka augstākos reitingus partija sasniegšot vēlēšanu dienā.

Eksprezidents atkārtoti uzsvēra, ka ZRP ir novilkusi "sarkanās līnijas" sadarbībai ar "oligarhu partijām" - Zaļo un zemnieku savienību un Šlesera reformu partiju-LPP/LC. Iespējamo sadarbību ar apvienību "Saskaņas centrs" Zatlers komentēja atturīgi, taču norādīja, ka "ir jāizslauka šī tipa pārvaldīšana, kas balstīta uz vēstures piesaukšanu".

Jau vēstīts, ka ZRP tika nodibināta dienā, kad tauta Zatlera ierosinātajā referendumā nobalsoja par Saeimas atlaišanu. Ārkārtas vēlēšanas, kurā startēs arī Zatlera izveidotais politiskais spēks, notiks 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!