Foto: F64
Valsts prezidents Valdis Zatlers nosoda Latvijā, iespējams, pastāvošo praksi maksāt par nepieciešamajiem politiskajiem lēmumiem un uzskata, ka jāpievērš uzmanība šādas prakses iespējamiem cēloņiem un jādomā par to novēršanu, portālu "Delfi" informēja prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa.

"Tas, ka Latvijā, pēc uzņēmēju vārdiem, notiek politisko lēmumu, tai skaitā, likumprojektu virzības, pirkšana, ir nosodāmi. Uzņēmējiem ir ne vien jāziņo par tādiem gadījumiem atbildīgajām tiesībsargājošajām iestādēm, bet arī pašiem jāapzinās, ka korupcija var notikt, ja tajā piedalās divas puses – kukuļa devējs un kukuļa ņēmējs. Pret to ir jāvēršas ar vislielāko bardzību, piemērojot atbilstošas Krimināllikuma normas," prezidenta viedokli izklāsta Rassa.

Zatlers arī uzskata, ka "ir jāpievērš uzmanība šādas politisko lēmumu pirkšanas iespējamajiem cēloņiem". "Lai tos novērstu, vairākas valstis ir noteikušas precīzu lobēšanas kārtību, kas palīdz novilkt skaidru robežšķirtni starp lobēšanu un korupciju, kas ir viena no Latvijas problēmām. Lobēšanas procesam likuma ietvaros ir jābūt skaidram, caurspīdīgam un saprotamam," uzskata prezidents.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL), komentējot publiski izskanējušo informāciju, ka uzņēmēji bijuši spiesti maksāt par viņiem nepieciešamu politisku lēmumu pieņemšanu, norādīja – "ja šādas preču-naudas attiecības, par kurām runā uzņēmēji, tiešām pastāv, tad tas ir gan nožēlojami, gan ļoti bīstami mūsu valsts politiskajai videi un arī pilsoniskajai sabiedrībai".

Par "politisko lēmumu pirkšanu" šonedēļ laikrakstam "Latvijas Avīze" pastāstījuši uzņēmēji, atklājot, ka pastāv prakse uzņēmējiem par sev nepieciešamu lēmumu "dabūšanu cauri" maksāt politikā esošiem cilvēkiem vai grupām, piemēram, piemēram, takse par būtisku izmaiņu veikšanu nodokļu politikā esot 60 000 latu. Tiesa, uzņēmēji neatklāj kam un par kādiem lēmumiem maksāts.

Prokuratūra jau uzdeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) pārbaudīt šo publiski izskanējušo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!