Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Latviešu kopienas ir tik daudzās vietās, ka "rodas sajūta – mēs esam nevis daži miljoni, bet vismaz pusmiljards", un "šo sajūtu mēs radām caur savu pārliecību un mīlestību pret savu zemi". Šādiem vārdiem otrdien Latvijas Ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā vietējās latviešu kopienas pārstāvjus uzrunāja Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš kopā ar kundzi un vairākiem Latvijas ministriem Krievijas vizītes ietvaros ieradās arī uz tikšanos ar tautiešiem.

Zatlers pastāstīja, ka daudzās valstīs un pilsētās, kurās viņš bijis kā prezidents, viņam pretī nākot latvieši. Prezidents norādīja, ka sajūtu par lielo latviešu daudzumu nevar radīt, skaitot, cik viņu ir, bet gan "ar stiprajām saknēm, kas varbūt vairāku paaudžu garumā palikušas Latvijā, bet tomēr tās dižkoka vainags ir zaļš un spēcīgs". Prezidents teica "lielu, lielu paldies par to, ka esat latvieši," un novēlēja tāpat turpināt.

Uz tikšanos ar Zatleru ieradās vairāki desmiti Sanktpēterburgas latviešu, galvenokārt vidējā un vecākā gadagājuma. Pirms prezidenta ierašanās tautas tērpos ģērbtie dziedātāji aiz durvīm kādā konsulāta telpā vēl mēģināja dažas kora dziesmas.

"Mūsu pulks ir diezgan mazs, bet mēs cenšamies saglabāt latviešu valodu, saglabāt latviešu kultūru un mums ir mazs korītis," sacīja latviešu biedrības kora vadītāja. Viesus no Latvijas vietēji tautieši sveica ar dziesmu "Rīga dimd", kā arī ieskandināja Ziemassvētkus ar klasisko "Klusa nakts". "Jūs pieskandinājāt ne tikai Rīgu, bet arī Pēterburgu," dziedājumu novērtēja prezidents, kurš pateicās arī par Ziemassvētku noskaņas radīšanu.

Prezidentu sveica arī daži jaunieši, kas mācās pie Sanktpēterburgas latviešu biedrības izveidotajā skolā. Jaunieši izspēlēja īsu pasaku ludziņu par latviešu vīru, kas apmuļķo meža velnu un saņem par to trīs zelta maisus. Lai gan jauniešiem aizmirsās pa kādam latviešu valodas vārdam no teksta, priekšnesums izpelnījās vētrainus un neviltotus aplausus.

Latvijas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā Aivars Groza pauda gandarījumu, ka Zatlers oficiālās vizītes laikā apmeklē ne tikai galvaspilsētu Maskavu, bet arī tā saukto ziemeļu galvaspilsētu un Krievijas kultūras galvaspilsētu Sanktpēterburgu. "Šo vizīti varam izbaudīt ne tikai mēs, Latvijas diplomāti, kas strādā ar Latvijas Republikas un Krievijas attiecībām, bet arī Sanktpēterburgas latviešu kopienas pārstāvji," sacīja ģenerālkonsuls.

Groza norādīja, ka "mēs parasti atceramies latviešus, kas dzīvojuši rietumos (...) un sakām viņiem paldies par to, ka viņi palīdzējuši atjaunot Latvijas neatkarību, bet varbūt mazliet otrā plānā atstājam latviešus, kas dzīvo Krievijā (..) un pietiekami nenovērtējam viņu lomu". Tāpēc viņš īpaši pateicās par to, ka daļa oficiālās delegācijas atrada laiku, lai tiktos ar tautiešiem Pēterburgā.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents kopš svētdienas uzturas oficiālā vizītē Krievijā, kur viņa plānotas tikšanās ar kaimiņvalsts augstākajām amatpersonām. Pirmdien Zatlers tikās ar prezidentu Medvedevu un premjeru Putinu, pārrunājot daudzus aktuālus abu valstu attiecību jautājumus, tostarp par vēstures notikumu traktējumu, Krievijas tautiešu situāciju Latvijā un ekonomiskās sadarbības jautājumus. Vizītes ietvaros pirmdien parakstīti deviņi nozīmīgi Latvijas un Krievijas līgumi, tai skaitā par sociālo nodrošinājumu, nodokļu dubulto neaplikšanu un citi

Valsts prezidentu vizītē pavada aptuveni 190 cilvēku liela delegācija, tai skaitā 120 uzņēmēju pārstāvji, un tā ir Latvijas vēsturē lielākā prezidenta vizītes delegācija. Paralēli vizītei Krievijā notiek arī Latvijas - Krievijas biznesa forums un citi pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!