Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Eksprezidents Valdis Zatlers, kurš tagad ir Zatlera Reformu partijas vadītājs, nepiekrīt apgalvojumiem, ka viņš ar savu "Rīkojumu Nr. 2" par Saeimas atlaišanas referenduma ierosinājumu vēlējās radīt sev politisko kapitālu, LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" ceturtdien sakot, ka "politisko kapitālu nevar radīt dažu sekunžu vai minūšu laikā".

Viņš uzsvēra, ka "kapitāls tika krāts vairāku gadu garumā", proti, tas radies ar pieredzi Valsts prezidenta amatā. Zatlers arī atzina, ka ZRP kā katrai jaunai būs nepieciešams vismaz gadu ilgs attīrīšanas process no "laimes meklētājiem", kas "uz viļņa" vēlas gūt sev labumu politikā.

Eksprezidents komentēja arī partijas saņemtos aizdomīgos ziedojumus no vairākiem jauniešiem, kas ziadojuši apmēram tūkstoti latu, norādot – "katrs gadījums ir pārbaudāms". Tas notikšot gan partijas iekšienē, gan to darīs arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Pieminot savu 28.maija "Rīkojuma numur 2" runu Zatlers uzsvēra, ka "tas viss turpinās arī tagad". "Kas notiek ar "airBaltic"? Neskatoties uz to, ka vēlēšanas ir tuvu, (satiksmes) ministra kungs (Uldis Augulis (ZZS)) nekautrējas netikt galā ar "airBaltic", tikpat bezpalīdzīgs ir valdības vadītājs (Valdis Dombrovskis (V))," sacīja Zatlers.

Viņš norādīja, ka par problēmām "airBaltic" viņš pats runājis arī prezidenta amatā esot, jau pirms gada sakot, ka jātiek skaidrībā ar kompānijas zīmolu darījumu, tātad problēmas kompānijā brieda jau ilgāku laiku. "Tā nav tikai Auguļa atbildība, bet arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) atbildība, un te arī ne tik tālu parādās oligarhu intereses," sacīja Zatlers.

Eksprezidents atkārtoti uzsvēra, ka ZRP vienīgā "sarkanā līnija" sadarbībai ar nākamās Saeimas politiskajiem spēkiem ir "partijas, kuras ietekmē oligarhu nauda". Zatlers noradīja, ka Andra Šķēles vadītā Tautas partija ir likvidējusies, bet Aināra Šlesera vadītā LPP/LC "acīmredzot neiekļūs Saeimā", tāpēc atliekot vien ZZS, kura par premjera kandidātu izvirzījusi Ventspils mēru Aivaru Lembergu, "un tā ir vēlētāju izšķiršanās".

Taču par vēlamo koalīcijas modeli Zatlers atturējās runāt, sakot: "Koalīciju noteiks vēlētājs, es negribu shēmot." "Lai vēlētājs izvērtē: kurš ir par pārmaiņām, kurš ir par stabilitāti ekonomikā, sociālajā situācijā. Sēdīsimies tad visi pie sarunu galda un runāsim," sacīja ZRP līderis.

Jau vēstīts, ka ZRP nodibināta 23.jūlijā, kad notika Zatlera ierosinātais referendums par Saeimas atlaišanu. Zatlers pēc nepārvēlēšanas prezidenta amatā nolēma iesaistīties politikā un dibināt savu partiju. Viņš noraidīja piedāvājumu pievienoties partiju apvienībai "Vienotība", jo, viņaprāt, tad neizdotos izveidot valdību bez oligarhu partijām - Latvijas Pirmās partijas, Zaļo un Zemnieku savienības un nu jau likvidētās Tautas partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!