Foto: LETA
Bijušais Valsts prezidents, Zatlera Reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers varētu rosināt izmaiņas likumdošanā, kas paredzētu politisko partiju pārbēdzējiem atstāt arī Saeimas deputāta krēslu, intervijā laikrakstam "Diena" teica Zatlers.

Kā zināms, dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas par aiziešanu no ZRP paziņoja seši jaunievēlētie deputāti jeb tā saucamais "Olšteina sešinieks".

Zatlers intervijā skaidri nepasaka, vai "Olšteina sešiniekam" būtu jāaiziet no Saeimas. "Tas ir jautājums par partiju demokrātiju Latvijā. Ja Latvijā ir proporcionālas vēlēšanas, kurās startē partiju saraksti, tad, protams, cilvēki balso par konkrētas partijas sarakstu, par konkrētas partijas solījumiem, par konkrētas partijas programmu, nevis par atsevišķiem cilvēkiem."

"Vai tas, ka mēs ieliksim likumā normu, ja viņi pamet partiju, tad viņiem jānoliek arī mandāts, stiprinās partiju demokrātiju vai vājinās ? Manuprāt, stiprinās. Jo pati partija būs daudz vairāk atbildīga gan par saviem biedriem, gan arī par savu rīcību. Savukārt, ja būs kādā partijā bezatbildīgi biedri, kas nespēj realizēt sevi konkrētas partijas ietvaros, tad viņi var dibināt jaunas partijas, iet uz citām partijām. Tas ir viņu cilvēktiesību un brīvību jautājums," turpina Zatlers.

ZRP līderis atgādina, ka līdzīgs gadījums rosināt izmaiņas likumā bija pirms vairākiem gadiem, kad bija "gadījums ar Šlesera piecīšiem". "Bet [tāpēc, ka] tajā laikā valdošā politiskā elite, tajā laikā valdošie politiskie tikumi, kur deputātu pārbīdīšana, pārvilkšana un zināma veida ieinteresētība valdības noturēšanai bija pati par sevi saprotama lieta, tas varbūt tāpēc arī neizdevās. Šobrīd es domāju, ka tas ir iespējams ar daudz lielāku realitāti, jo, redziet, arī vēlētājs ir pievilts."

Runājot par savu partiju un iespējamo vēl vairāku cilvēku aizplūšanu no tās, Zatlers teica, ka tas ir iespējams, jo jaunās partijas ar to saskaroties. Tomēr "atkritēji" nebūšot Saeimā ievēlētie deputāti, "bet partijas biedri, kas atstās partiju tāpēc, ka nav piepildījušies savtīgie mērķi vai, pieņemsim, viņi ir iestājušies, tikai emociju vadīti, tādi būs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!