Foto: Reuters/Scanpix

Tuvākajos gados Zemessardzi apbruņos ar Vācijas uzņēmuma "Heckler&Koch" ražojuma triecienšautenēm "G36", ko šobrīd lieto regulāro spēku karavīri, liecina informācija Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv".

Nacionālie bruņotie spēki triecienšautenes "G36" lieto kopš 2006. gada, tostarp arī starptautiskajā operācijā Afganistānā, un līdz šim nav konstatētas būtiskas sūdzības. Ierocis ir lietots gan aukstos, gan mitros klimatiskos apstākļos Latvijā, kā arī karstos klimatiskos apstākļos starptautisko operāciju rajonos Āzijā un Āfrikā. Konstatētas vien maznozīmīgas tehniskas problēmas, piemēram, ieroča plastmasas laides bojāšanās, triecienšauteni izmantojot aukstos klimatiskos apstākļos.

Tuvākajos gados ir plānots iepirkt un ar "G36" apbruņot arī Zemessardzes vienības, nomainot novecojušās triecienšautenes "Ak-4", tādējādi gan regulāro spēku, gan Zemessardzes vienības tiktu apbruņotas ar viena veida ieroci.

Bruņoto spēku rīcībā šobrīd esošie "G36" ir 2006. gada ieroči, savukārt to lietošanas termiņš ir 20 gadi, tādējādi "G36" nomaiņa ar to pašu vai jaunāku ieroci būtu aktuāla tikai 2026.gadā.

Bruņoto spēku apbruņojumā paliek "G36", bet tiek vērtēta nepieciešamība to modernizēt. Piemēram, Vācijas bruņotie spēki "G36" lieto kopš 1995. gada, kad tika sākta tā ražošana.

Ar jaunu ieroču piegādi 2006. gada sākumā Latvijā tika sākta bruņoto spēku bruņojumā esošo strēlnieku ieroču modernizācija, kā arī pāreja uz NATO standarta munīcijas kalibriem.

Modernizācijas mērķis ir panākt, lai karavīrs jebkurā diennakts laikā, klimatiskajos un redzamības apstākļos spētu efektīvi darboties operāciju rajonos pret transportlīdzekļiem, viegli bruņotu tehniku un fortifikācijas būvēm.

Latvijā 2005. gadā tika apstiprināta strēlnieku standartieroču koncepcija. Par strēlnieku standartieročiem noteikta deviņu milimetru kalibra "Para" pistole "Glock-17", deviņu milimetru kalibra "Para" mašīnpistole "Ump", 5,56 milimetru kalibra triecienšautene "G36", 40 milimetru kalibra zemstobra granātšāvējs "AG36", 5,56 milimetru vieglais ložmetējs "Minimi", 7,62 milimetru kalibra ar roku pārlādējama snaiperšautene "AW", 12,7 milimetru kalibra ar roku pārlādējama lielkalibra snaiperšautene "Hecate-II" un 40 milimetru kalibra automātiskais balsta granātšāvējs "GMG".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!