Odiozais vācu politiķis, bijušais Tautas kustības "Latvijai" līderis Joahims Zīgerists trešdien paziņojumā medijiem taisnojās par muzeja būvniecību Latvijā uz viņam piederošās zemes, kur tiktu godā celta Hitlera armijas zaldātu piemiņa.
Laikraksts "Diena" šonedēļ vēstīja, ka Zīgerists ar vācu ekstrēmi labējā politkluba "Die Deutschen Konservativen" (DDK) delegācijas piedalīšanos augustā taisās Latvijā likt pamatakmeni muzejam, kuru Vācijā veidot viņam liegtu vispārējā sabiedriskā doma, ņemot vērā šā karaspēka lomu Otrajā pasaules karā un tā līdzdalību holokaustā.

Ar banānu dalīšanu, salūtiem un citiem populistiskiem gājieniem Latvijā pazīstamais Zīgerists, kuru savulaik ievēlēja 5.Saeimā, bet kurš bija spiests no amata atteikties latviešu valodas nezināšanas dēļ, paziņojumā apgalvo, ka presē apgalvotais par sabiedrisko domu esot "pilnīgas aplamības".

Viņš apgalvo, ka pirms trim gadiem viņa dzimtai piederošajā zemesgabalā Jaunsvirlaukā, Staļģenes pagastā, esot uzbūvēta "izlīguma un piemiņas baznīciņa" Otrajā pasaules karā kritušajiem latviešu, vācu un krievu karavīriem, ko kopā esot iesvētījuši luterāņu un pareizticīgo mācītāji no Latvijas, kā arī katoļu garīdznieks no Vācijas. Pērn pie baznīcas uzstādīts akmens karā kritušajiem latviešiem un vāciešiem.

Tuvākajās dienās tur tikšot izveidots dārzs ar 1000 rožu dēstiem un aptuveni 600 kociņiem, kas būšot simbols karā kritušajiem latviešu un vācu karavīriem. "Diena" vēstīja, ka ideju šim dārzam Zīgerists varētu būt smēlies no dārza pie "Yad Vashem" muzeja Izraēlā. Blakus šai baznīciņai tiekot plānots uzcelt arī muzeju latviešu, krievu un vācu karavīriem.

Zīgerists Vācijas Satversmes aizsardzības pārvaldes un Iekšlietu ministrijas uzmanību jau kopš 80.gadu beigām izpelnījies ar antisemītisku cirkulāru izplatīšanu, bet 1998.gada novembrī Izraēla izdarīja spiedienu uz vācu lidsabiedrību "Lufthansa", lai aizkavētu Zīgerista ierašanos Telavivā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!